сметки струха

СДСМ: Со навремени мерки го штитиме стандардот на граѓаните, најмало поскапување и финансиска помош за помали сметки за струја

Соопштение за јавност на СДСМ

Поради глобалната енергетска криза ширум светот расте цената на струјата. Во Италија цената на струјата е поскапена за 55 отсто, во Турција за 50 проценти.

Со навремени мерки и политики успеавме да го заштитиме стандардот на нашите граѓани со најмало поскапување на струјата од 9,48 проценти.

Актвирањето на сите расположливи енергетски капацитети за домашно производство на струја значително придонесе за тоа.

За дополнителна заштита на граѓаните со пониски примања обезбедени се средства за помош на ранливите семејства.

7.500 семејства ќе добијат 600-800 денари за субвенционирање на сметките за струја.

Во буџетот веќе има слободни 130 милиони евра, во наредниот период ќе следуваат и други антикризни мерки за помош и на граѓаните и на стопанството.

СДСМ преку Владата и парламентарното мнозинство коишто ги предводи ќе продолжи со носење и реализарање мерки и политики кои се со цел ублажувње на последиците од глобалната енергетска криза.

Прочитајте повеќе

Ковачевски: Мицкоски мисли на мораториум за членство во ЕУ

Ковачевски: Мицкоски мисли на мораториум за членство во ЕУ

Се’ повеќе и повеќе луѓе сфаќаат дека единствен мораториум во главата на Мицкоски е мораториумот …