СДСМ

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ е против работниците, против граѓаните, се противи на зголемувањето на минималната плата

Соопштение за јавност на СДСМ

СДСМ континуирано покажува дека е на страна на работниците, на страна на граѓаните.

За над 6.000 денари ја зголемивме минималната плата за неполни пет години. Односно од 9.000 денари од времето на ВМРО-ДПМНЕ на 15.200 денари.

Со успешни економски политики среде криза, ја зголемивме и просечната плата, пензиите и социјалната помош.

Заложбата на СДСМ е минималната плата да продолжи да расте, бидејќи подобрувањето на животниот стандард на граѓаните во време на енергетска криза е наш приоритет.

Ќе најдеме решение кое е во интерес на граѓаните преку дијалог меѓу Владата, синдикатите и работодавачите, со цел достоинсвено вреднување на трудот и одржливо стопанство.

Новиот раст на минималната плата ќе обезбеди повисок животен стандард за работниците, но и позитивно ќе влијае врз растот на останатите плати.

За разлика од СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ е против минималната плата.

Трајко Славески член на Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ и претседател на Советот на Град Скопје е главен говорник против растот на минималната плата.

На овој начин ВМРО-ДПМНЕ работи директно против работниците, против повеќе пари во семејните буџети.

Оваа партија очигледно има проблем секогаш кога парите завршуваат кај граѓаните, а не во нивниот скапоцен дворец.

Прочитајте повеќе

Сдсм знаме

Спасовски: Системски закони не се носат по брза постапка, пратениците на СДСМ ќе гласаат за симнување од дневен ред

Системски закони не се носат по брза постапка, пратениците на СДСМ ќе гласаат за симнување …