едукативна роботика за деца – „FIRST LEGO League Explore

Се одржа натпреварот за едукативна роботика за деца – „FIRST LEGO League Explore“

Оваа година за прв пат во Република Северна Македонија се оддржа натпревар за едукативна роботика, наменет за деца на возраст од 6 до 10 години, насловен „FIRST LEGO League Explore“ (FLLE), во опганизација на „Академија за роботика и иновации“ од Скопје и ПСУ „Јахја Кемал” – Боговиње, Тетово.

„Тимовите кои се натпреваруваа оваа сеозна кога предиѐвикот беше „Иднината на транспортот“, успешно спроведоа истражувачки проекти, дизајнираа роботи за извршување на мисите, се фокусираа на инженерството додека ги истражуваа проблемите во реалниот свет, поминаа прекрасно време во изучување на дизајнирање и програмирање, креирање на уникатни решенија и изработка на сопствен постер“, велат од организацијата на натпреварот.

Според правилата има награди во неколку категории и еден победник на целиот турнир.

Прочитајте повеќе

Дарја Ризова доби награда за најдобра актерка на меѓународен фестивал во БиХ

Македонската театарска актерка Дарја Ризова ја доби наградата за најдобра актерка од публиката на деветтото …