Шахпаска: 27.000 семејства примаат за 300% повисока социјална помош

Прес конференција Јагода Шахпаска, пратеничка на СДСМ:

Во изминатите две и пол години спроведовме реформи кои направија преобразбра на системот на социјална заштита.

Придобивките од сеопфатната социјална реформа, денес директно ги чувствуваат над 120.000 наши сограѓани, кои се наоѓаат во социјален ризик.

Социјалната помош ја зголемивме за 300 проценти.

Денес, околу 27.000 семејства добиваат гарантиран минимален приход, во висина до 11.700 денари месечно, а претходно добивале социјална помош во висина од околу 3.000 денари.

Децата чии родители се корисници на правото на социјална помош се ослободени од плаќање на болничка партиципација.

Во тек е спроведувањето на втората фаза од социјална реформа – развој на социјалните услуги на локално ниво, кои ќе се имплементираат преку општините, за што на располагање се 10 милиони евра.

Паралелно се реализираат мерки за вклучување на социјално ранливите категории на пазарот на труд, преку преквалификација и докавалификација за занимања, кои се дефицитарни на пазарот.

Во следниот период примателите на гарантиран минимален приход ќе добијат и социјален работник, кој ќе се ангажира за нив и ќе им помага да се вклучат на пазарот на труд.

Како одговорна партија продолжуваме да градиме ефикасен систем на социјална заштита кој трајно извлекува од сиромаштија.

На прав пат сме.

Градиме фер и праведно општество на еднакви можности.

Прочитајте повеќе

сдсм

СДСМ: Во ВМРО-ДПМНЕ има група која е за ЕУ и не мисли како Мицкоски

Уставните измени мора да се донесат што поскоро во македонското собрание за да продолжи европскиот …