Шекеринска: За да го зачува статусот на УНЕСКО, градоначалникот на Охрид урива под огромен притисок и закани

Изјава на носителот на листа на Коалицијата „Можеме“ во ИЕ 5, Радмила Шекеринска, за рушењето на дивоградбите во Охрид:

„Погледнете градоначалникот на Охрид со кави притисоци се сочува, само заради тоа што кажа кој со години од 2013-та најголемиот дел немаат право да користат плажи, си ги користат, заработуваат со ниедно ливче немаат. И почна притисоци од тие што го злоупотребувале цело време, се навикнале на злоупотребите и сега не сакаат да се повлечат.

Градоначалникот на Охрид покажа дека кога имаш политичка волја да не прогледуваш низ прсти за никој и Законот да важи за сите, можни се резултати.

И тој еден по еден ги расчистува плажите и обезбедува на граѓаните да видат дека ќе го штитиме тоа што велиме дека е убаво. Работа не е завршена, ама во Охрид, јас велам тргна од таму, меѓутоа во Охрид прашањето на дивоградби, на нов план за развој на целиот регион кој што ќе биде усогласен со препораките на УНЕСКО за првпат гледате политичка волја тоа да се спроведе.

Инаку имавме многу планови, документи, потписи, печати ништо од тоа не се случи, секој ден гледавме нова дивоградба. Мислам дека во Охрид покажуваме дека правната држава ако се сака може да функционира“.

Прочитајте повеќе

Порталб: Касами ја достави во Обвинителство тужбата против Арифи за велосипедската патека

Тужбата што градоначалникот на Тетово Билал Касами ја најави против поранешната градоначалничка Теута Арифи за …