Силен земјотрес од 5,3 степени придружен со уште три помали го погоди хрватскиот главен град рано утрово. Ударот предизвика голема материјална штета во градот. Многу згради се оштетени, а низ улиците можат да се видат делови од ѕидови и фасади. Оштетена е и катедралата во центарот на градот откако колабираше една од двете кули. Катедралата беше реновирана откако беше тешко оштетена во последниот голем земјотрес во градот во 1880 година.

Веста во целост можете да ја прочитате на веб сајтот на DW.com