Силјановска-Давкова за МИА: Новото име е правен факт, ако бидам претседател ќе потпишувам

Поголема проактивност во вршењето на функцијата, доколку биде избрана за претседател на државата, најавува кандидатката Гордана Силјановска-Давкова, која ја има поддршката од опозициската ВМРО-ДПМНЕ, во интервју за МИА. Ако биде претседател при употребата на ветото за одреден закон, таа својата постапка ќе ја образложува пред пратениците, со цел, како што вели, да се зајакне демократијата, но истакнува дека нема да го избегнува потпишувањето на законите заради името Република Северна Македонија.

За неа Договорот од Преспа е асиметричен, решението е неодржливо, но напоменува дека новото име не само што е реален, туку е и правен факт и оти доколку таа дојде на функцијата не значи дека веднаш ќе се стави во акција да го тргне. Не се сомнева дека грчката опозиција еден ден ќе го прифати Договорот од Преспа, за македонската не даде одговор.

За нејзината програма, што таа би сторила за институцијата претседател, доколку биде избрана, каде би ги подобрила работите, што би додала или одзела, за нејзината подготвеност да кохабитира со актуелната власт, за перспективите на земјава за интегрирање во НАТО и во ЕУ, но и за жените во политиката разговаравме со Силјановска-Давкова.

Најавува дека ќе кохабитира со власта, вели таа знае како се гради компромис, но додава и дека ќе опстојува и на своите ставови за одредени прашања. Верува дека Македонија ќе влезе во НАТО по Преспанскиот договор, но смета дека тој е повеќе плод на геостратешка политика, отколку вистинско решавање на спорот меѓу двете земји. Влезот во ЕУ, според Силјановска-Давкова, е малку потежок поради реформите што се потребни на тој пат, а смета дека реформи досега не се направени, освен што изминатиот период било решено името.

Не даде директни забелешки за работата на досегашниот претседател Ѓорге Иванов, вели не сака да критикува колеги, но најави дека многу работи ќе ги прави поинаку, доколку биде избрана за шеф на државата. Почесто ќе се обраќа до Собранието, ќе ги сензибилизира пратениците за важни прашања, ќе го почитува принципот на меритократија секаде каде што претседателот има надлежности да именува, а ќе биде и поактивна во дипломатијата, особено во изборот на оние кои ќе нè претставуваат пред меѓународната заедница.

Останува на концептот за непосреден избор на претседател, но се залага за укинување на цензусот, за кој вели дека е непотребен со оглед на церемонијалната улога на шефот на државата, но, сепак, очекува на овие избори дека цензусот ќе биде исполнет.

Инсистира на повеќе жени во политиката, а зошто таа, а не Река и Пендаровски за претседател, вели дека таа е златната средина во општеството и нејзиниот избор би бил предизвик, бидејќи жените поинаку им пристапуваат на работите и жените не лажат.

Ќе може ли да ни кажете нешто повеќе за Вашата програма, со каква идеја влегувате во претседателската трка, каква е Вашата идеја за подобрување на институцијата претседател, како ја гледате институцијата во иднина?

Парламентарната демократија во светот денес е во тешка криза, особено на Балканот. Јас предавам политички систем, уставно право, ги знам компаративните состојби, ги знам и сум ги почувствувала македонските внатрешни состојби, повеќе од 30 години на факултетот, од 90-тите години навака. И во самостојна и независна Македонија сум ги нотирала проблемите, слабостите и сега дојде време кога тоа можам да го предложам, да предочам. Не знам дали тоа ќе се оствари, но ќе се обидам. Како професор по уставно право логично е да верувам дека претседателот треба да биде човек од народот, со народот. Често пати слушам дека можеби проблемите во парламентот и потрошените пари би се намалиле ако се избира од парламентот, но сметам дека тоа е еден од најпогрешните предлози. Во услови на нарушена рамнотежа на власта во корист на извршната, сета власт, вклучувајќи ја и претседателската, ќе се најде во раце на еден, на двајца, на неколкумина, и законодавната и извршната и судската. Знаеме во парламентот како се средуваат работите – со компромиси, со пазари, со уцени, со привилегии и тогаш двајцата лидери на најголемите политички партии, една македонска и една албанска, ќе си го договорат кандидатот, денеска нашиот, утре вашиот, и ние ќе имаме човек по мера на двајцата конзули, а не по мера на пратениците, кои во Македонија се гласачка машинерија, вежбаат постојано брзина на прстите во гласањето, не знам од кога не сме чуле дебата, мислам дека тоа е лошо решение.

Останувате на концептот непосреден избор, дали нешто друго би смениле?

Да, многу работи. Впрочем и Венецијанската комисија ѝ препорачува на Македонија во најмалку три извештаи да го тргне цензусот во вториот изборен круг за да не се соочуваме со евентуална блокада на процесот, бидејќи така функционираат компаративните искуства и тоа е еден модел, кој ако го гледаме низ призма на церемонијалните функции на претседателот е многу логичен.

Целото интервју ТУКА

Прочитајте повеќе

Дневната евтина струја се враќа утре за околу 200.000 домаќинства

Од утре од 13 до 15 часот домаќинствата ќе имаат на располагање и плаќаат дневна …