Глобалните апликации за следење на загадувањето, синоќа го сместија Скопје на шестото место на листата најзагадени градови во светот. Најголемо аерозагадување покажа мерната станица кај ректорат, со 240 пм10 честички на кубен метар, што е околу 5 пати над дозволеното.

Изутринава на истата станица загадувањето изнесува 157 пм2,5.

Потсетуваме дека мерните станици во Лисиче и Гази Баба, кои важат за едни од позагадените реони во земјава, веќе подолго време не се во функција.

Извор: Алсат