Словенците изгласаа закон за деполитизација на јавната телевизија

Словенците изгласаа закон за деполитизација на јавната телевизија

Словенците на вчерашниот референдум се изјаснија за закон со кој се спречуваат политичките назначувања на јавната телевизија, откако медиумската клима во земјата се влоши за време на претходниот премиер Јанез Јанша. Изборната комисија ги објави резултатите, според кои повеќе од 62 отсто од гласачите дале согласност законот да стапи во сила, веројатно во почетокот на 2023 година. Неколку здруженија за одбрана на печатот, како што е Медиумската организација на Југоисточна Европа (СЕЕМО), го поздравија амандманот, кој има за цел да ја „заштити уредувачката независност“ на каналот РТВ Словенија од „политичко и сигурно уништување“.

Конзервативниот лидер Јанез Јанша, кој беше на власт од 2020 до 2022 година, ги засили нападите врз медиумите, обвинувајќи ги за пристрасност и ги смени повеќето функционери на РТВ за да назначи роднини. Според текстот, владата и парламентот повеќе нема да имаат право да назначуваат функционери, а каналот ќе биде ставен под надзор на граѓански групи (вработени, бранители на правата, Академијата на науките итн.).

Прочитајте повеќе

бајден

Бајден на самитот на НАТО излезе со одлучен говор

Американскиот претседател истакна дека алијансата е посилна од кога било и најави нова помош за …