Смртните случаи на новинари лани скокнаа за 50 насто

Убиствата на новинари ширум светот скокнаа за 50 насто во 2022 година во споредба со претходната година, главно предизвикани од случаите во Украина, Мексико и Хаити. Според извештајот на Комитетот за заштита на новинарите со седиште во Њујорк, најмалку 67 медиумски работници биле убиени ширум светот во 2022 година, што е најголем број од 2018 година.

Најмалку 30 ирански новинари сѐ уште се во затвор

Новинарите во трите земји велат дека зголемената опасност ги принудила да работат под екстремен стрес. Комитетот за заштита на новинарите забележа дека повеќе од половината или 35 од 67-те убиства се случиле во само три земји: Украина, Мексико и Хаити. Во Украина погодена од војна, минатата година беа убиени 15 новинари, Комитетот за заштита на новинарите.

Извор: Радио Слободна Европа

Прочитајте повеќе

белогорд

Вооружена група го нападна рускиот пограничен регион Белгород, Украина отфрла одговорност

Вооружена група преминала од Украина во рускиот регион Белгород, каде во судири биле повредени голем …