Навреди, покани за одмазда, националистички, шовинистички и фашистички повици – сите под патриотски закрила гледаме оваа недела на социјалните мрежи и насекаде откако беше претепани до смрт младиот Никола Саздовски кој беше член на навивачката група „Комити“, од тројца осомничени за неговото тепање, кои се со албанска националност, пишува „Порталб“.

Убиството на младиот Саздовски, како што беше напишано во медиумите, било сторено како резултат на говорот на омраза. Имено тројцата обвинети за убиство и тој вербално се препукувале на интернет во етничка линија.

Партии, невладини организации, институции, официјални лица и влијателни луѓе повикаа на казнување на сторителите кои го претепаа Саздовски до смрт, и го повикаа народот на смиреност.

Социологот Али Пајазити верува дека политичарите, медиумите и невладините организации мора да работат понапорно за да се оневозможат националистичките и фашистичките напади.

-Гледајќи социолошки, говорот на омраза е феномен кој покрај во социјалниот и политичкиот спектар е вклучен и во спортот, кој во суштина треба да има пријателски карактер. Институциите мора да преземат мерки за олабавување на националистичките и фашистичките грчеви кои го погодија спортот кај нас. Ова треба да го сторат и политичарите, медиумите, невладините организации – вели Пајазити.

Од друга страна, универзитетскиот професор и граѓанска активистка, Мирјана Најчевска, проценува дека денеска го гледаме говорот на омраза на ова ниво, бидејќи тој никогаш не бил казнет.

– Говорот на омраза првично беше дистрибуиран од политичарите, па продолжи со некои новинари од одредени портали, а подоцна граѓаните го реализираа. За Миленко, Мирка или Латас, за ниту еден од нив немаше последици за она што тие го промовираа многу јасно и гласно. Граѓанските организации поднесоа пријави до обвинителството за тоа, но нема реакција. Автоматски, тоа ги поттикна младите во услови на политичка, а потоа етничка невнимателност, дека говорот на омраза е легитимно средство за комуницирање. Но, кога станува збор за младите, многу е лесно да се предизвикаат емоции со говор на омраза, а потоа е многу тешко да се контролира што може да биде резултат на говор на омраза. Толеранцијата и разбирањето треба да започнат во секојдневниот живот, во образованието и во говорите на функционерите – оценува Најчевска.

Иако говорот на омраза е кривично дело казниво со затворска казна од 1 до 5 години, праксата во Македонија покажува дека досега никој не е осуден за такво нешто. Недостатокот на превентивни активности од страна на властите создаде простор младите лесно да бидат манипулирани за политички поени, преку разни организации.

Извор: МЕТА