Сомнежи дека Србија ги лажирала бројките на починати од Ковид-19

Бројот на жртви од коронавирусот во Србија е многукратно повисок од оној кој го пријавиле тамошните здравствени власти, открива истражување на БИРН. Заклучно со 1 јуни годинава, во таа земја биле официјално пријавени 244 жртви од Ковид-19, но вистинската бројка е далеку повисока и изнесува 632 лица, објави БИРН повикувајќи се на анализа на официјалните податоци од државниот систем. Последните недели се правеле манипулации и со бројот на заразени од вирусот. Па така, минатата недела дневно имало меѓу 300 и 340 новозаразени од коронавирусот, а пред јавноста било соопштено дека вкупно има 97 новозаразени. Новинарите на БИРН дошле до податоците преку специјален „Извештај за владата“ кој бил подготвен од здравствените власти.

Текстот во целост можете да го прочитате на веб сајтот на Deutsche Welle.

Прочитајте повеќе

Швајцарците гласаа за задржување на мерките против Ковид: „Мнозинството е за разум“

Мнозинството Швајцарци на референдум околу Ковид-законот во земјата ја дадоа својата поддршка за мерките на …