Соопштена програмата на 53.МТФ „Војдан Чернодрински“

Претстави во конкуренција на 53. Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“:

Фестивалот ќе го отвори претставата на Македонскиот народен театар „Ничија земја“од Данис Тановиќ, режија на Александар Морфов. Дел од годинешното фестивалско издание ќе бидат и 11 други претстави:

„Клетници“ од Виктор Иго, режија Мартин Кочовски, театар „Војдан Чернодрински“ Прилеп;

„Жените“, од Роберт Томас, режија Ќендрим Ријани, Албански театар Скопје;

„Бог на масакрот“, од Јасмин Реза, режија Нела Витошевиќ, НУЦК „Ацо Шопов“ Штип;

„Крал Лир“, од Вилијам Шекспир, режија Диего де Бреа, Турски театар Скопје;

„Ужегнатост“, од Иван Вискочил, режија Владимир Милчин, независна театарска група „Артопиа“

„Дони Дарк“ од Леонард Герш, режија Роберт Ристов, театар „Комедија“ Скопје;

„Царот Владислав“, од Борис Јанков, режија Бранко Ставрев, НУЦК „Антон Панов“ Струмица;

„Лет над кукавичјото гнездо“ од Дејл Васерман и Кен Киси, режија Ристо Алексовски, Драмски театар Скопје;

„Еднаш свет изградив“, по романот „Сидарта“ од Херман Хесе, режија Јане Спасиќ, Театар за деца и младинци Скопје;

„Тоалет за дами“ од Родолфо Сантана, режија Дејан Данјановски, театар „Јордан Х.К. Џинот“ Велес и

„Доктор Фауст“ од Кристофер Марлоу и авторски текстови на режисерот, драматургот и актерската екипа, режија Андраш Урбан, Народен театар Битола.

Наградата за животно дело ќе им биде доделена на актерот Петар Арсовски и на композиторот Љупчо Константинов.

  1. МТФ „Војдан Чернодрински“ ќе се одржи од 8 до 15 јуни во Прилеп.

 

 

Прочитајте повеќе

Граѓани, институции, градоначалници од земјава праќаат помош за настраданите во Турција и Сирија

Додека Светската здравствена организација прогнозира дека дури 23 милиони луѓе може да бидат погодени од …