Овци јагниња

Спречен шверц на јагниња од Македонија во Албанија

Утврдено е дека станува збор за 63 јагниња кои не се идентификувани согласно Законот за идентификација и регистрација на животните, а транспортерот не поседувал и сертификати за здравствена состојба на животните

Спречен бил нелегален извоз на 63 јагниња кои од Македонија требало да завршат во Албанија, соопшти Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ).

Во координирана акција со инспекторите од МВР, возилото со кое се транспортирале јагнињата било стопирано од полициски службеници во Струга и по спроведена контрола од инспекторите на АХВ, утврдено било дека станува збор за 63 јагниња кои не се идентификувани согласно Законот за идентификација и регистрација на животните. Транспортерот не поседувал ниту сертификати за здравствена состојба на животните.

„Согласно дадената изјава на транспортерот животните се со потекло од населено место во Прилеп“, велат од АХВ.

Согласно Законот за инспекциски надзор, јагнињата се одземени од лицето кое ги транспортирало и се предадени на Агенцијата за управување со одземен имот. Против транспортерот ќе биде поднесена прекршочна санкција за движење на неидентификувани животни.

Извор:МЕТА

Прочитајте повеќе

Платата на премиерот е 140.450 денари, а на министрите по 115.540 денари

Платата на премиерот е 140.450 денари, а на министрите по 115.540 денари

Владата јавно ги објави платите на претседателот на Владата, како и на министрите. Според објавените податоци, највисока …