Српската влада ја прекина соработката со Рио Тинто

Владата на Србија донесе одлука да ја прекине соработката со меѓународната рударска компанија „Рио Тинто“, потврди премиерката на Србија, Ана Брнабиќ.
„Сите управни акти поврзани со Рио Тинто, односно (фирмата ќерка) Рио Сава, сите дозволи, решенија, решенија се поништени. Ги исполнивме сите барања на еколошките протести, и ставивме крај на Рио Тинто во Република Србија“, изјави премиерот на Србија, по седницата на Владата на Србија. Рио Тинто планираше да изгради рудник за литиум во западна Србија, а проектот го доби името Јадар. Премиерката на Србија ги покани сите заинтересирани еколошки организации да контактираат со неа и изјави дека нејзиниот тим е подготвен да ги достави сите документи поврзани со работата на компанијата до заинтересираните.

Брнабиќ рече дека на овој начин Владата на Србија ги прифатила сите барања на еколошките организации. Рио Тинто е крајно загрижен поради изјавата на премиерката Брнабиќ, дека просторниот план за проектот „Јадар“ е откажан, како и дека се поништуваат сите управни акти поврзани со проектот. Во соопштението се наведува дека компанијата за време на работата на проектот „Јадар“ секогаш ги почитувала законите на Србија. „Рио Тинто ја разгледува правната основа за донесување на оваа одлука и импликациите што таа може да ги има врз нашите активности и нашите луѓе во Србија“, се вели во соопштението на Рио Сава.

Прочитајте повеќе

Косово поднесе апликација за членство во Советот на Европа, очекува брз прием и во ЕУ и НАТО

Косовската шефица на дипломатојата, Доника Гервала, денес официјално ја поднесе својата апликација за членство во …