Македонскиот Устав забранува верска дискриминација и предвидува слобода на вероисповед и верско изразување и дава еднаквост пред законот за сите индивидуи, без оглед на верското убедување, се наведува во годишниот Извештај за меѓународна религиозна слобода на Стејт департментот во кој се додава дека со измена на уставот се наведени пет религиозни групи кои автоматски добиваат ослободување од данок и други поволности: Македонската православна црква, Исламската верска заедница (ИВЗ), Католичката црква, Евангелистичката методистичка црква и Еврејската заедница. Другите верски групи мора да се регистрираат за да ги добијат истите придобивки. Апликациите за регистрација од страна на Православната архиепископија во Охрид (ОАО), поврзани со Српската православна црква и Бектешиската заедница, суфистичка група, останаа во постапка пред Основниот суд II во Скопје, по извештајот на Европската комисија во мај 2019 година.

Владата, како што се наведува во Извештајот, продолжува да ги почитува претходните пресуди на Европскиот суд за човекови права дека треба да ги преиспита своите претходни одбивања на апликациите на овие групи. Бектешката заедница од Тетово повторно извести за вознемирување на своите членови од страна на владата и ИВЗ. Стејт департментот во извештајот наведува дека ИВЗ вели оти владата продолжува да покажува фаворизирање кон Македонската православна црква-Охридска архиепископија (МПЦ-ОА), додека помалите верски групи продолжуваат да пријавуваат нееднаков третман на владата во споредба со петте уставно именувани групи. Исто така во Извештајот на Стејт департментот се забележува дека во септември, претседателот Стево Пендаровски и премиерот Зоран Заев испратија јавни писма во кои го молат вселенскиот патријарх Вартоломеј Први од Константинопол да ѝ дадат автокефалност на МПЦ-ОА, дејствија што Православната архиепископија во Охрид ОАО ги карактеризира како мешање на владата во верски работи.

Извор: Радио Слободна Европа