Кривичниот суд ја одби молбата на поранешниот премиер Никола Груевски за одложување на затворската казна од две години за предметот на СЈО „Тенк“. Адвокатите на Груевски бараа тој да не замине на издржување на затворската казна на 8 ноември, поради пратенички обврски и обврските околу пишувањето на книга поврзана со неговиот докторат.

„Судија за извршување санкции при Основниот Суд Скопје 1 – Скопје, постапувајќи по молба за одлагање на извршување на санкција определена со правосилна пресуда во предметот „Тенк“, донесе решение со кое ја одби молбата. Решението на судија за извршување санкции е испратено на странките во постапката“, велат од Судот.

По ова, Груевски има рок во наредните три дена да поднесе повторно жалба до Кривичниот совет, кој исто така има рок од три дена да одговори на жалбата.

Груевски е осуден на две години затвор за случајот „Тенк“ и според упатниот акт треба најдоцна до наредниот четврток на 8 ноември да се пријави во затворот Шутка.

Извор: МЕТА