УКИМ

УКИМ го нема на Шангајската листа, јавноста се дезинформира со стара вест

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје воопшто не се наоѓа на Шангајската листа на најдобри универзитети што ја објавува независната консултантска агенција „Шангај ранкинг консултантс“. Веста дека УКИМ паднал од 1.917 на 1.944 место не се однесува на рангирањето на оваа светска листа на универзитети. Воедно, станува збор за стара вест објавена пред една година која сега се злоупотребува.

Ваквата информација за наводниот пад на УКИМ на Шангајската листа прва ја сподели портпаролката на ВМРО-ДПМНЕ, Марија Митева.

На прес-конференцијата што ја одржа во неделата, Митева упати критики до власта за, како што рече, „катастрофалните состојби и новите порази кои се случуваат и во образованието“. Таа ја критикуваше онлајн наставата и полагањето на онлајн испитите на државните универитети, а како доказ за „катастрофалните образовни политики“, Митева го наведе рангирањето на УКИМ на 1.944 место на Шангајската листа.

„За крај, потврда дека образованието е на последно место на приоритети на оваа влада видовме и на Шангајската листа каде УКИМ се најде на 1.944 место, што е пад за 27 места споредено со минатата година. УКИМ е на листата позади Белград, кој е во првите 500 универзитети, позади Загреб, Љубљана и бројни други факултети од регионот. Што се случува, има ли УКИМ воопшто ректор и ќе поднесе ли некој одговорност?“, праша Митева на прес-конференцијата.

Веста за наводниот пад на УКИМ деновиве ја пренесоа бројни медиуми, без притоа да ја проверат вистинитоста на истата, односно без да ја потврдат веродостојноста на она што се тврди во изјавата.

„Мета.мк“ се обиде да дојде до Шангајската листа на рангирање на универзитетите во светот за академската 2021-2022 година каде УКИМ наводно „паднал“, но на официјалниот сајт на „Шангај ренкинг“ може да се види дека последното рангирање е објавено минатата година. Дополнително, Шангајската листа вклучува 1.000 најдобри универзитети во светот, а не 2.000, што значи дека доколку УКИМ е рангиран на 1.944 место, воопшто нема да се најде на Шангајската листа.

УКИМ е рангиран на 1.944 место, но не на Шангајската листа

Рангирањето за кое зборуваше Митева, се чини се однесува на листата која ја издава Центарот за рангирање на светски универзитети (CWUR), чие седиште е во Обединетите арапски емирати. На оваа листа која брои 2.000 универзитети, УКИМ навистина се најде на 1.944 место и забележа пад од 27 места во однос на рангирањето од претходната, 2020 година, кога се најде на 1.917 место.

Но, оваа листа на CWUR е објавена пред речиси една година, кон крајот на април минатата година, за што извести и „Мета.мк“.

Дека податоците споделени од Митева всушност се однесуваат на оваа листа, а не на Шангајската, потврдува и податокот дека Белградскиот универзитет, кој го спомна Митева, навистина се најде во најдобрите 500 универзитети, односно на 348-то место. На Шангајската листа пак, Белградскиот универзитет се наоѓа во најдобрите 600 универзитети, а не во најдобрите 500.

За лажниот пад на УКИМ на Шангајската листа новинарско прашање му беше упатено дури и на премиерот Димитар Ковачевски, кој најави дека ќе се сретне со ректорот на УКИМ, Никола Јанкуловски, за да види „што може да направи државата, а што универзитетите сами“.

„Сите универзитети се евалуираат врз основа на стандардите на независното тело за оценување на универзитетите. Универзитетите во нашата држава се независни во спроведувањето на своите образовни и истражувачки политики и секако дека од критериумите врз основа на кои се прави оценувањето и од тоа што имаат сите универзитети поединечно направено зависи и рангирањето на самата Шангајска листа. Во однос на тоа дали државата може да помогне, да државата може да помогне, јас доаѓам од академската сфера и секако ќе одржам состанок со ректорот на УКИМ, со кого подолго време се познаваме за да можеме да видиме што е тоа што може да направи, а што е тоа што самите универзитети може да направат во однос на унапредувањето на работењето, истражувањето и секако искачувањето на Шангајската листа“, рече Ковачевски.

Покрај реакцијата на премиерот, на одделни мејнстрим медиуми и телевизии со национална лиценца кои се емитуваат на територијата на целата држава беа објавени опширни анализи кои се потпираат на стари вести или извртени податоци.

Извор: МЕТА

Прочитајте повеќе

полиција полицајци

Двајца полицајци се сомничат дека примиле поткуп за да не констатираат сообраќаен прекршок

Тие се сомничат дека на 04.07.2024 околу 23.00 часот на ул.„Даме Груев“ во Скопје, при …