Усвоена Програмата за работа на Владата за 2023 година

На вчерашната 121 седница, Владата ја усвои Програмата за работа за 2023 година, којашто е во функција на остварување на стратешките приоритети и приоритетните цели за 2023 година, содржани во Програмата за работа на Владата на Република Северна Македонија за периодот 2022 – 2024 година. Тоа се:

  • Обезбедување забрзан, одржлив и инклузивен економски раст, повисок животен стандард и квалитет на живот на граѓаните;
  • Унапредување на енергетската транзиција, инвестирање во енергетска ефикасност и зелен развој, намалување на аерозагадувањето и влијанието на климатските промени;
  • Справување со последиците од светската пандемија предизвикана од КОВИД – 19 и други кризи;
  • Успешно водење на пристапните преговори со Европската Унија;
  • Унапредување на одбранбената политика во функција на развојот, независноста, територијалниот интегритет, безбедноста на граѓаните и колективната безбедност;
  • Обезбедување на владеење на правото и независност на правосудството;
  • Подигнување на квалитетот на образованието достапно за сите, согласно побарувачката на пазарот на трудот, развој и унапредување на културата и спортот;
  • Професионална и ефикасна јавна администрација, поддржана со интензивна дигитализација, оптимална структура и иновативни процеси и техники;
  • Целосно спроведување на Охридскиот рамковен договор, градење на граѓанска држава со етничка и социјална кохезија, врз принципите на меѓусебна толеранција и почитување.

Прочитајте повеќе

Ковачевски

Ковачевски: Јајцата од кокошка, оризот се со замрзнати цени, намалена и цената на брашното, најавено намалување на цените на овошјето, зеленчукот и хигиенските производи

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, денеска, заедно со министерот за економија, …