Во Дрисла ќе се набави воден филтер за инсинераторот за согорување на отпад

Државниот инспекторат за животна средина (ДИЖС) информираше дека, при денешниот вонреден инспекциски надзор на депонијата за комунален отпад во Дрисла, утврдиле дека се почитува решението на ДИЖС за неработење на инсинераторот за согорување на медицински отпад, а примениот медицински отпад се складира во контејнери.

Инспекторатот бил информиран дека во Дрисла, во тек е набавка на воден скрубер/филтер за постоечкиот инсинератор и тој ќе биде инсталиран следниот период.

„Од менаџментот е добиена информација дека сите потребни процедури и документи, дозволи за набавка на нов инсинератор се завршени и согласно склучениот договор се очекува опремата да пристигне до средината на април. Во рок од 45 дена ќе се монтира, а намената на инсинераторот би била освен согорување на медицинскиот отпад и производство на електрична енергија. Се очекува пробната работа да отпочне во текот на месец јуни оваа година“, се вели во соопштението на ДИЖС.

Инспекторатот исто така бил известен дека Дирекцијата за радијациона сигурност извршила мерење на јонизирачко зрачење и било констатирано дека нема зголемено ниво на радиоактивност.

Извор: МЕТА

Прочитајте повеќе

Американски тим во Македонија за поагресивно истражување на корупција на функционери

Вашингтон испраќа тим во Македонија за поагресивен поглед на корумпирани актери и кај сегашните функционери …