Во недела Прилеп ќе биде домаќин на првиот меѓународен атлетски полумаратон

Со организацијата на полумаратонот во должина од 21 километар и рекреативната трка на 5 километри, кои ќе се одржат во недела, 25 ноември низ улиците на градот, Прилеп влегува на атлетската карта на Македонија и поширокиот регион. Тоа е главната цел на организаторот на трките, Атлетско рекреативниот клуб „Лотус“ од Прилеп, кој трката која е од меѓународен карактер, ја организира во соработка со Општина Прилеп.

„Прилепскиот полумаратон се организира за прв пат и на него учество ќе земат околу 200 натпреварувачи од Македонија и државите од поранешна Југославија. Полумаратонот се трча 3 кругови по 7 километри низ улиците на Прилеп, а стартот е од пред ‘реклами’. Промотор на трката е државниот првак на Македонија во маратон, Александар Кираџиев. Од познатите имиња учество ќе земат македонскиот атлетичар Игор Јакимовски, Милош Микиќ од Црна Гора кој е еден од фаворитите на 5 километри, потоа Горан Христов, Тодор Анчев и Кристијан Наумовски“, изјави претседателот на АРК „Лотус“, Божидар Чаушоски.

За безбедноста на учесниците и за регулирање на сообраќајот, ќе се погрижат надлежните од Полициската станица од општа надлежност Прилеп и педесетина ученици од сообраќајната струка од СОУ „Ристе Ристески-Ричко“.

Почетокот на трката е закажан за 10 часот, додека медалите и признанијата на најдобрите ќе им бидат доделени во 14 часот.

АРК „Лотус“ е формиран на почетокот на оваа година и неговите членови досега учествувале на петнаесетина трки, од кои повеќето се одржувале надвор од државата.

Прочитајте повеќе

Ковачевски од Министерскиот совет на ОБСЕ: Северна Македонија е за инклузивен и отворен дијалог, заснован на принципите на мултилатерализмот

Претседателот на Владата, Димитар Ковачевски денеска се обрати и го отвори 30-от Министерски совет на …