Во првите шест месеци од годинава во технолошко индустриските развојни зони (ТИРЗ) склучени се договори со вкупен обем на инвестиции од 105 милиони евра, покажува анализата за полугодишното работење на Дирекцијата за ТИРЗ.

„Во процедура на формално одобрување влегоа два нови договора, за компанијата Дура, која ја проширува инвестицијата во трета фаза, и Витек, која инвестира во втората фаза. Вкупниот обем на овие две инвестиции е 40 милиони евра, така што заклучно со нив, во првите шест месеци имаме склучени договори во вкупен износ 105 милиони евра. Овие компании во наредниот период треба да донесат 1.850 нови работни места и над 2 милијарди приходи и да уплатат над 70 милиони евра за придонеси и данок на добивка. Во моментов преговараме со 30 компании за вкупен обем на инвестиции над 400 милиони евра“ , рече директорт на ДТИРЗ, Јован Деспотовски, додавајќи дека со ваквиот тренд се очекува една милијарда евра странски инвестиции и отворање на дополнителни 14.000 работни места во следните 3 години.

Во зоните е регистриран и рекорд во однос извозот и на увозот. Вкупниот обем на извозот во првите шест месеци достигна една милијарда и 539 милиони евра, што е за 68 отсто повеќе од 2020 година. Вкупното ниво на увоз исто така достигна 1 милијарда и 535 милиони евра, што споредено со истиот период лани, е за 90 отсто повеќе.

Регистрирано е и значително покачување во однос на просечниот бројот на вработени, односно за речиси 50 отсто зголемување во последните 5 години. Во моментов во зоните има вкупно 14.230 вработени.

Деспотовски најави дека во следниот период ќе се реализираат повеќе иницијативи, меѓу кои воведување на програми за домашни компании, заедно со ИФЦ, наменети за технолошко унапредување и можност за вмрежување на домашните компании во синџирот на набавки, потоа програма за поттикнување на раст на продуктивност, наменета за развој на вештини и поттикнување на продуктивноста на работниците и компаниите и друго.

Извор:МЕТА