Од 25-28 септември, во Ресен ќе се одржи традиционалната манифестација „Преспански јаболкобер 2018“. Покрај поканата која ја упатува до граѓаните на нашата држава, Општина Ресен подготви и богата културно-забавна програма.

Вторник, 25.09.2018 година
Почеток: 20:00 часот;
Место: Дом на култура „Драги Тозија“-Ресен;
„Тринаесет песни за тринаесет Величествени“-вечер посветена на Ресенчани.

Среда, 26.09.2018 година
Почеток:18:00 часот;
Место:Дом на култура „Драги Тозија“- Ресен;
-Изложба на делата од ликовната работилница.

Почеток: 19:00 часот;
Место: Градски плоштад „Цар Самоил“-Ресен;
-АФ „Кардешлик“-Ресен;
-КУД „Таше Милошевски“-Ресен;
-КУД „Солана“-Солин (Р.Хрватска);
-Група „Фонтана“-Битола.

Четврток, 27.09.2018 година
Почеток: 11:00 часот;
Место: Овошен насад Свислион Агроплод;
-Свечено откинување на првото јаболко.

Почеток:11:00 часот;
Место: Градски плоштад „Цар Самоил“-Ресен;
-Настап на учесници од детски фестивал „Си-До“;
-Група „Охридска чалгија“;
-Ликовна работилница „Јаболко на хартија“.

Почеток:12:00 часот;
Место:Градски плоштад „Цар Самоил“-Ресен;
-Штандовска презентација на производи и механизација.

Почеток: 13:00 часот;
Место: Голема општинска сала;
-„Предизвици и придобивки од ЕУ ориентирано земјоделство“.

Почеток: 14:00 часот;
Место: Ресторан „Две лири“- Ресен;
-Доделување на општински награди;
-Коктел.

Почеток:20:00 часот;
Место:Градски плоштад „Цар Самоил“-Ресен;
-„Бени &Нон Стоп“;
-„Црвена јабука“.

Петок, 28.09.2018 година
Почеток:10:00 часот;
Место: Градски стадион –Ресен;
-Меморијален фудбалски турнир „Благоја Котларовски-Баги“;

Почеток:11:00 часот;
Место:Спортска сала „Зоран Стојановски“-Ресен;
-Меморијален ракометен турнир „Зоран Стојановски“;
-Доделување на награди за спортски активности.

Почеток: 20:00 часот;
Место: Плоштад „Цар Самоил“-Ресен;
-„Екстраваганза“-Ресен;
-„Слаткаристика“.