Вучиќ најави негов став за законот за експропријацијата

Вучиќ најави негов став за законот за експропријацијата

Српскиот претседател Александар Вучиќ најави дека денеска ќе ја информира јавноста за неговиот став за законот за експропријација, наведувајќи дека целиот пакет е во подготовка и оти сите барања се анализираат. „Подготвуваме дополнителни проверки уште еднаш за да не направиме ништо противуставно“, изјави Вучиќ, наведувајќи дека не знаел оти Советот за борба против корупцијата кој даде приговори на овој закон е надлежен за проверка на уставноста. „Ќе се обидеме да најдеме решенија, иако не сме виновни за ништо, освен што немаше доволно разговори со луѓе. Иако за тоа се задолжени други, јас сум подготвен да ја преземам вината за тоа“, рече Вучиќ.

Протести и блокади во Белград и ширум Србија, евидентирани неколку инциденти

Во Белград и во над 50 населени места ширум Србија на повик на иницијативата „Тргни промени“ и голем број движења собрани околу Еколошкото востание во текот на изминатиот викенд одржаа повеќечасовни масовни протести со блокади на повеќе патни магистрали, меѓу кои и Ибарска магистрала, со учество на повеќе илјади граѓани, на кои беа забележани неколку инциденти. Протестите се организираа со барање за повлекување на Законот за експропријација и измени на Законот за референдум. Ова треба да го олесни отворањето на рудник за литиум во Србија.

Рудникот за литиум на Рио Тинто предизвика гнев во Србија

Планот на странската фирма Рио Тинто од 2,4 милијарди долари е да ја „направи Србија главен глобален производител“ на мекиот метал што е важен за електричните возила. Рио Тинто сè уште нема објавено студија за влијанието врз животната средина за да може српската јавност да ја разгледа подетално, иако се надева дека ќе започне со изградба на рудникот следната година, а ќе го пушти во функција до 2026 година.

Извор: Радио Слободна Европа

Прочитајте повеќе

Србија не се усогласи со последниот пакет санкции на ЕУ против Русија

Србија не се усогласи со последниот пакет санкции на ЕУ против Русија

Србија не се усогласи со последниот пакет санкции на Европската Унија против Русија како одговор …