Заседава Советот за општи работи на ЕУ

Министрите на Европската унија на денешната седница ќе ја подготват агендата на претстојниот Европски совет на 23 и 24 јуни. Советот за општи работи на ЕУ треба да ги разгледа преговарачките рамки и придружните документи за Скопје и Тирана. Вчера во Луксембург постојаните дипломатски претставници на земјите членки на ЕУ, според дипломати, разговарале за т.н. „француски предлог“ за решавање на спорот меѓу Бугарија и Северна Македонија и за почеток на преговорите со Скопје и Тирана за членство во Унијата.

Лидерите на ЕУ исто така ќе се осврнат врз ситуацијата во Украина, а ќе разговараат за економската ситуација и ќе го утврдат патот напред на Конференцијата за иднината на Европа и ќе одржат стратешка дискусија за односите на Европската унија со нејзините партнери во Европа. Министрите планираат да ги одобрат препораките специфични за земјата за 2022 година и да ги достават до Европскиот совет за одобрување од лидерите. Исто така ќе стане збор и за нацрт-регулативата за транспарентност и таргетирање на политичкото рекламирање. Предлогот беше претставен од Комисијата на 25 ноември 2021 година. Тој е еден од двата главни елемента на „демократијата и интегритетот на изборниот пакет на ЕУ“. Предлог-законот содржи правила за етикетирање на политичките реклами и обврска за откривање на механизмите зад техниките за политичко таргетирање и засилување.

Извор: Радио Слободна Европа

Прочитајте повеќе

Пред решавањето за кандидатскиот статус, Украина повеќе стравува од засилување на руската офанзива

Украинскиот претседател Володимир Зеленски предупреди дека Русија ќе ги засили своите напади врз Украина во …