„Жан Моне“: На собранискиот деловник му треба „генералка“

Политичките партии за време на дијалогот „Жан Моне“ што се одржа во Охрид на 17 и 18 мај, го потврдиле консензусот да работат заедно за земјата да напредува кон членството во ЕУ и да се интегрира во евроатланските структури, информираат од Собранието.

Од законодавниот дом велат дека политичките партии се заложиле за да се забрза овој процес Собранието да ја има најефикасната улога преку употреба на сиот свој демократски легитимитет, надзорната и законодавната моќ и, преку започнување на серија реформи како усвојување на нов Етички кодекс и применување на итни измени на Деловникот.

За време на средбите била усогласена посветеност кон поопсежна ревизија на Деловникот за да се обезбеди Собранието да биде поефикасно, транспарентно и ефективно при исполнувањето на очекувањата на граѓаните за членство во ЕУ.

Пратениците од Европскиот Парламент, Иво Вајгл, Едвард Кукан и Кнут Флекенштајн, на почетокот на средбите изјавија дека политичкиот дијалог е суштината на секој демократски процес и дека се среќни што има заинтересираност и енергична вклученост на сите политички партнери во процесот.

Силни пораки на поддршка биле упатени и од страна на комесарот за проширување и соседска политика Јоханес Хан и претседателите на двете најголеми Европски политички парии- Европската народна партија и Партијата на Европски социјалисти.

Претседателот на Собранието Талат Џафери најави формирање на Работна група во Собранието, составена од претставниците на главните политички партии за да се поддржи имплементацијата на реформската агенда и следните чекори на процесот „Жан Моне“.

Извор: МЕТА

Прочитајте повеќе

Партиите не можат да се воздржат од политичка злоупотреба на убиствата на Палевски

Во политичката злоупотреба на случајот со двојното убиство се чини дека предничи ВМРО-ДПМНЕ, која преку …