Жителите од струшкото село Лабуништа се гушат во прашината на осумте каменоломи

Жителите од струшкото село Лабуништа се гушат во прашината на осумте каменоломи. Осум илјади жители на ова село секојдневно мака мачат со загадувањето од каменоломите кои се лоцирани во непосредна близина на самото село.

Уште пред повеќе од три години, беше формирана и локална комисија составена од советници во претходниот состав на Советот на Општина Струга и општински инспектори, која требаше да утврди што се случува на терен и да направи влијание на овие објекти за експлоатација врз животната средина, но истата никогаш не профукционира, а локалното население и три години потоа се уште ги трпи последиците.

„Не им беше доволно што уништија се останато, па ја уништија и природата и планините со изградби на каменоломи, и затоа денес стигнавме до оваа алармантна состојба. Седум од осум каменоломи се изградени со дозвола на поранешната власт во текот на нивниот четиригодишен мандат. Одговорноста треба да се бара кај тие што дадода согласност и дозвола за да денес сме во оваа состојба“, велат од одделението за односи со јавност при Општина Струга.

Од таму додаваат дека Општина Струга ќе ги спроведе сите можни законски постапки и процедури почитувајќи ги правата на жителите на село Лабуништа за чиста околина и на одговорните ќе им се бара одговорност за нивните постапки.

Еколозите велат дека дека тие никогаш нема да се откажат од борбата против каменоломите.

Според информациите на Министерството за економија на територијата на Општина Струга биле доделени вкупно 20 договори за концесии за експлоатација на минерални суровини, од кои сите поседувале дозвола за експлоатација.

Извор: МЕТА

Прочитајте повеќе

Ковачевски од Министерскиот совет на ОБСЕ: Северна Македонија е за инклузивен и отворен дијалог, заснован на принципите на мултилатерализмот

Претседателот на Владата, Димитар Ковачевски денеска се обрати и го отвори 30-от Министерски совет на …