„Животот низ занаетите и традицијата“, стална Етнолошка поставка во Завод и Музеј - Прилеп

„Животот низ занаетите и традицијата“, стална Етнолошка поставка во Завод и Музеј – Прилеп

„После повеќе од 60 години постоење на Завод и Музеј – Прилеп, отвораме една ваква стална етнолошка поставка со материјал кој се наоѓаше во депоата. Отворањето на изложбата е можност неа да ја видат учениците, граѓаните, но и странците кои го посетуваат нашиот град“, рече на отворањето на Етнолошката поставка, директорот на прилепскиот Завод и „Животот низ занаетите и традицијата“, стална Етнолошка поставка во Завод и Музеј - ПрилепМузеј, Благоја Атанасоски.

„Изложбата е конципирана во неколку сегменти. Застапено е занаетчиството, како најзастапена стопанска гранка во минатото, а најпознати занаети биле казанџискиот, кантарџискиот, леарскиот и ковачкиот занает. Посебно место во изложбата зазема кувенџискиот занает, претставен преку разни форми на луксузни производи во форма на накит кој во минатото, бил составен дел на машката и женската облека“, истакна авторот на изложбата, етнологот Горан Цветкоски. „Животот низ занаетите и традицијата“, стална Етнолошка поставка во Завод и Музеј - Прилеп

Цветкоски напомена дека вториот сегмент од изложбата, чиј работен наслов е „Животот низ занаетите и традицијата“, традицијата, е претставен преку две работни простории. Составен дел на изложбата е и килимарството, додека традиционалниот празничен дел во семејството е претставен преку свечената трпеза, која секогаш се користела за собирање на семејството и пријателите на сите празници и домашни слави.

Прогласувајќи ја изложбата за отворена, градоначалникот Илија Јованоски потенцираше дека со оваа изложба, Националната установа Завод и Музеј – Прилеп направи исчекор напред и им овозможи на граѓаните да видат ретки и вредни поставки.

„Животот низ занаетите и традицијата“, стална Етнолошка поставка во Завод и Музеј - Прилеп„Покрај постојните поставки, Лапидариумот, Галеријата на икони, Археолошката поставка, Музејот на тутун и Спомен куќите на Кузман Јосифоски – Питу и Блаже Конески, од денеска Прилеп и Музејот стануваат побогати за уште една поставка, Етнолошка, која говори за нашето богато културно-историско наследство. Експонатите промовирани во неа сведочат за нашата вековна традиција, култура, стил на семеен живот, работа и занаети“, нагласи градоначалникот Јованоски.

Јованоски рече дека сето тоа се препознава во народните носии, народните ткаеници, металните и дрвените покуќнински предмети, алати за работа, грнчарии, накит и слично и уште еднаш ја нагласи потребата од почитување и негување на вредностите, за да не заборавиме кои сме и за што сме.

Прочитајте повеќе

Богородица пожар

Затворен граничниот премин Богородица поради пожар, се преземаат мерки за гасење на пожарот

Се преземаат интензивни мерки за гасење на пожарот. Апел до сите граѓани да не се …