Diaverum, еден од водечки бубрежни центри во светот, ја презема Приватната Здравствена Установа „Диамед Македонија“, која оперира со 9 центри за дијализа и се грижи за повеќе од 670 пациенти во земјава.

Diaverum влегува на македонскиот пазар преку преземање на П.З.У. „Диамед Македонија“. Овој центар оперира со 9 дијализни центри повеќе од 9 години, кога доби на еден од двата јавни повика. Тендерот е со траење од 20 години, односно до 2034 година.

Македонија се соочува со многу предизвици поради високото ниво на хронични заболувања кај популацијата, што претставуваат сериозен напор за здравствениот систем. Девет отсто од населението има диабетес, односно 54% има прекумерна тежина. Кај лицата над 18 години, 22% страдаат од прекумерна тежина и предиспозицијата за висок крвен притисок е 40%. Дијабетот и високиот крвен притисок се двата главни ризик фактори во развој на болест на бубрезите.

“Диаверум има повеќе од 25 годишно искуство со успешно третирање на пациенти кои боледуваат од бубрежна болест, како и работа со превентивна нега, за да се спречи развојот на овие болести. И пациентите и вработените и клиентите ќе имаат придобивка од високите стандарди на Диаверум во клиничката експертиза, тренинзите од светски ранг, едукативните програми и пристапот “Пациентот прв”, вели Борис Зјачич, заменик претседател за Централна и Источна Европа Диаверум.

“Воодушевени сме што г-ѓа Вера Иванова, поранешниот сопственик во ПЗУ Диамед Македонија, ќе остане како менаџер за Диаверум во земјава. Диаверум носи многу искуство и меѓународно знаење и убеден сум дека може да направиме вистинска разлика за пациентите во Македонија”, додава Зјачиќ.

“Императив за мене беше да одберам меѓународна компанија која има јасен фокус кон пациентите и солидно разбирање на локалната култура. Сакав компанија која ќе биде способна и подготвена да го прифати тоа што го создадов и да го подигне на наредно ниво. Ова значи уште поголемо подобрување на стандардите за квалитет за пациентите и овозможување вработените да имаат повеќе можности за раст во организацијата. Исто така, гледам недопрен потенцијал во партнерството на Диаверум и Министерството за здравство во други области, како што се трансплантацијата, образованието и менаџирањето на другите болести на бубрежно болните пациенти“, вели Вера Иванова, менаџер на Диаверум во Македонија.

„Вистински момент е да се влезе во Македонија и оваа аквизиција ја сигнализира нашата посветеност на македонскиот пазар. Ова е уникатна можност да се воспостави локално присуство во земјава, како можна платформа за потенцијални идни експанзии на балканскиот регион“, вели Даг Андерсон, Главен извршен директор во Диаверум.

Диаверум е глобален провајдер со јасен фокус кон пациентот. Како еден од водечките провајдери на бубрежна нега, сме на врвот за одличен медицински квалитет, услуги за ббурежна нега и истражување насочено кон пациентот. Сме независни од продуктите и тоа ни ја дава флексибилноста да понудиме индивидуални третмани за индивидуалните потреби на пациентите за подобрување на квалитетот на нивниот живот.       Во истовреме, создаваме вредност во здравствената грижа преку оптимизирање на користењето на буџетите за здравство – за бенефит на пациентот и на општеството. Нашето искуство датира повеќе од 25 години, кога првата клиника за дијализа беше отворена под поранешното име Гамбро Здравствена Грижа, дефинирајќи ги нашите шведски корени. Денеска 11.000 вработени се грижат за 33.000 пациенти во 19 земји во Европа, Латинска Европа, Азија и Средниот Исток. Диаверум има централа во Лунд, Шведска и корпоративна канцеларија во Гетеборг. www.diaverum.com