Колумни

Колумни од различни автори

Дворјани

Пишува: Зоран Милошески „Овој град има свој олош кој десетици години живее повлечен, раштркан и привидно припитомен, но кој во вакви прилики, според законите на некоја незнајна општествена хемија, одеднаш се обединува и пламнува како прикриен вулкан, повраќајќи оган и кал од најниски страсти и нездрави посакувања. Таа маса на …

Прочитајте повеќе »

КРЕАТОР СИ ТИ

Пишува: Марија Симоноска Го знаеш ли чувството на жртва, а не си ?! Го знаеш ли чувството на винa, а не си ?! Го знаеш ли чувството на страв од неуспех ?! Го знаеш ли чувството на тивок плач ко невино дете ?! Го знаеш ли чувството на допирот валкан …

Прочитајте повеќе »

Патриотизмот како последно засолниште на никаквеците

Пишува: Зоран Милошески „Најстрашни се оние времиња кога самиот дом се претвора во туѓина, во џенем, во јабана. Кога човек е на своето огниште, а саштисан и отуѓен како змија да го полазила. Кога е внатрешно раселено лице. Кога „т’гата“ не е поради отсуство, туку поради присуство. Кога седи среде …

Прочитајте повеќе »

Отчет ли е ова или панаѓур?

Пишува: Зоран Милошески Панаѓур: Именка, машки род Слично со: Саем Значење: Повремена средба на продавачи и купувачи заради излагање на производи и склучување зделки Извор: Дигитален речник на македонскиот јазик Во изминатите 31 година од нашето плуралистичко живеење, се изнагледавме толку многу трагикомични настани и ликови, колку што граѓаните од …

Прочитајте повеќе »

Писмо до Димитар Ковачевски: Не можете толку да направите, колку што непрокопсаните можат да уништат

Отворено писмо до премиерот и претседател на СДСМ, Димитар Ковачевски Почитуван Димитар Ковачевски, Никогаш сум немал државна функција, ниту пак функција во политичка партија. Оттаму, не можам да знам колку е навистина тешко да се биде претседател на Влада, или пак да се седи во претседателското столче на голема политичка …

Прочитајте повеќе »

11 Октомври на прагот: Петокрака, срп и чекан, или лав, пиштол и кама?

Пишува: Зоран Милошески Откако кукнал родот македонски, во истиот момент започнале македонско-македонските поделби, а синдромот на самоуништување го пуштил првиот ‘ркулец. Дарбата за делби ја носиме во гените. И додека целиот прогресивен свет се обединува и наоѓа компромис дури и за, наизглед, непремостливи разлики, ние сеуште ја живееме фазата во …

Прочитајте повеќе »

За кого свири фајронтот – за партијата или за аздисаните функционерчиња?

Пишува: Зоран Милошески Единаесет месеци од ланските локални избори, а како вчера да беа!? Победниците – изгубени во просторот и времето. Свесни дека ја имаат најслабата постава на градоначалници од осамостојувањето на државата, од кои, во најдобар случај, можат да се надеваат дека нема да направат преголем зијан за партијата. …

Прочитајте повеќе »

И наставниците ги „убиваaт“, зар не?

Пишува: Зоран Милошески Во тоа време наставниците не ги бркаа од работа заради политичка неподобност. Ниту пак некој ги уценуваше со одработување на „приправнички стаж“ преку одење на партиски митинзи, носење списоци со имиња на 10 или повеќе сигурни гласачи, ниту шак со ставање лајкови и споделување фејсбук статуси објавени …

Прочитајте повеќе »