Пари

Вести од светот на парите и финансиите.

Николоски на средби во СБ – Продолжуваме со спроведување на реформите дефинирани со нашите партнери, 695 милиони долари поддршка од СБ

Николоски на средби во СБ

РС Македонија е посветена и останува цврсто на определбата за спроведување на структурните реформи. Реформите се дефинирани заедно со меѓународните партнери и значајна поддршка во нивната имплементација е потврдена од Светската банка преку новата четиригодишна Рамка за партнерство со кредитно портфолио од близу 700 милиони американски долари. Потврда за поддршка …

Прочитајте повеќе »

Народна банка обезбеди стабилност на денарот, инфлациските движења и банкарскиот сектор

Народна банка

Народната банка води соодветни политики, кои придонесоа за стабилизација на инфлацијата, курсот на денарот и одржување на стабилноста на банкарскиот сектор. Ова беше истакнато од страна на заменик генералниот директор на Меѓународниот монетарен фонд, Бо Ли, за време на состанокот со македонската делегација на Пролетните средби на ММФ и Светска …

Прочитајте повеќе »

„Фич“: Инфлацијата и натаму ќе забавува

Народна банка НБРСМ

Агенцијата прогнозира дека просечната стапка на инфлација во земјава ќе се намалува и во 2024 и 2025 година. Брзиот раст на платите, сепак, претставува нагорен ризик за инфлацијата Соодветната монетарна политика, стабилизирањето на цените на храната на светските берзи, како и временото замрзнување на цените на храната придонесоа за намалување …

Прочитајте повеќе »

Економски експерти со предлог решенија и политики за нов концепт на водење на економијата во државата

Тевдовски, Узунов, Беџети, Бишев

Вчера, се одржа јавна дискусија „Нова ера, нова надеж“ кадешто се разговараше за нов концепт на водење на економијата после соочувањето со најголемите здравствени, економски и воени шокови изминативе неколку години, во организација на Фондацијата „Фридрих Еберт“ – канцеларија Скопје (ФЕС). Учество на оваа дискусија зедоа универзитетските професори Драган Тевдовски, …

Прочитајте повеќе »

Битиќи: Со влезот во ЕУ просечната плата ќе изнесува 1.300 евра

Битиќи: Со влезот во ЕУ просечната плата ќе изнесува 1.300 евра

„Добросостојбата на граѓаните е императив и тоа сме го докажале тоа, се во нашата програма е околу подобрување на квалитетот на животот на сите граѓаните. Но, одиме и еден чекор понатаму, што ќе се случи една година по нашиот влез во Европската унија“, рече потпретседателот на СДСМ, Фатмир Битиќи во …

Прочитајте повеќе »

Германија: Повеќе работа не значи секогаш и повеќе пари

Германија: Повеќе работа не значи секогаш и повеќе пари

Откако актуелната влада го подигна нивото на социјална помош, се водат дебати дали воопшто се исплаќа да се работи. Во некои случаи одговорот навистина гласи: не. Кога во Германија се расправаше за т.н. граѓански надоместок, како што од почетокот на годината се вика помошта за невработените, секогаш се поставува прашањето …

Прочитајте повеќе »

Нема да пораснат платите на функционерите, пратениците на СДСМ ќе поднесат законски измени за намалување на коефициентите

Нема да пораснат платите на функционерите, пратениците на СДСМ ќе поднесат законски измени за намалување на коефициентите

Изјава на претседателот на СДСМ, Димитар Ковачевски: „Најдовме уставно издржано решение со кое нема да пораснат и платите на функционерите со новото ниво на просечната плата. Пратеничката група на СДСМ ќе поднесе измена на сите закони со кои се регулираат платите на сите функционери. Со ова решение постоечките коефициенти ќе …

Прочитајте повеќе »

MOН досега исплатило 48.000 ученици, парите за јануари – идната недела

банкноти пари плата пензии

Се соочуваме со предизвик што често се доставуваат неточни податоци, односно трансакциски сметки на родители кои се погрешни или затворени и тоа ја закочува исплатата, велат од МОН Во тек е исплатата на пари за ученици за месец декември 2023, како и за јануари 2024 година, а досега се исплатени …

Прочитајте повеќе »