Пари

Ангеловска-Бежоска: Народната банка ќе започне со активности за поддршка на „зелените финансии“ и се фокусира на поддршка на финтек-секторот

Предвидовме започнување со активности со кои ќе им се овозможи поддршка на „зелените финансии“ во рамките на остварувањето на нашите основни цели. За таа цел, се предвиде поттикнување и развој на истражувачката активност во областа на „зелените финансии“, како сфера којашто треба да се вгради во приоритетите на секоја општествено …

Прочитајте повеќе »

Ковид-19 лани го намали бројот на туристи во земјава за речиси 720.000 во однос на 2019 година

Огромни финансиски штети претрпел туристичкиот сектор во земјава како последица на ковид-19 пандемијата. Во 2020 година, бројот на туристи се намалил на 467.514, наспроти регистрираните 1.184.963 домашни и странски туристи што ја посетиле Македонија во 2019 година, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Најголемо е намалувањето кај странските туристи, …

Прочитајте повеќе »

Министерство за финансии: Поголема либерализација и продлабочување на пазарот на капитал преку измени на Законот за инвестициски фондови

Министерство за финансии

Владата на Република Северна Македонија ги поддржа предлог-измените на Законот за инвестициски фондови, кои создаваат можност за зголемена либерализација и продлабочувaње на пазарот на капитал. Преку можноста за формирање нови видови инвестициски фондови се поддржува поголема конкуренција, забрзана консолидација и поефикасно управување со средствата на инвеститорите. Со законот се поддржува и …

Прочитајте повеќе »

УЈП почна со исплата на МојДДВ од скенирани фискални во третото тримесечје од 2020

На граѓаните им се исплатуваат парите од поврат на данокот на додадена вредност од фискалните сметки. Управата за јавни приходи (УЈП) извести дека е започнат процесот на исплата на паричните средства од МојДДВ за последното тримесечје од 2020 година, според Законот за враќање на дел од ДДВ кај физичките лица. …

Прочитајте повеќе »

МФ: На фирмите вратени 397,4 милиони евра од ДДВ во 2020 година

Минатата година во стопанството се слеале 397,4 милиони евра врз основа на враќање на данок на додадена вредност (ДДВ) кон фирмите. „И покрај тоа што 2020 беше кризна година, минатата година има најголем поврат на ДДВ како процент од бруто наплатениот данок во споредба со изминатите години, додека исплатата се …

Прочитајте повеќе »

Аплицирање за субвенции преку „Купи куќа, купи стан“ до крајот на 2021 година

Министерство за финансии

Граѓаните годинава ќе можат да аплицираат за субвенција за станбен кредит од државата, преку проектот „Купи куќа, купи стан“ на Министерството за финансии. Објавен е јавен повик согласно кој граѓаните ќе можат да поднесат барање заклучно 31 декември 2021 година за државна субвенција на учеството или месечната рата за купување …

Прочитајте повеќе »

Развојната банка одобри уште 8,8 милиони евра од ковид 3 бескаматната кредитна линија

Развојната банка на Северна Македонија, РБСМ, информира дека уште 8,8 милиони евра од кредитните барања од ковид 3 бескаматната кредитна линија се одобрени како дел од втората група. Оттаму велат дека вкупно досега e дадено зелено светло за 1.276 поднесени кредитни барања, во износ од 14,7 милиони евра за компании …

Прочитајте повеќе »

МТСП: Пензионерите со јануарската пензија добиваат зголемени пензии за 1.2%, по основ на усогласување со пораст на трошоците за живот

Пензионерите со јануарската пензија ќе добиваат поголема пензија по основ на усогласување на пензијата со порастот на трошоците за живот кои во второто полугодие од 2020 година во однос на првото полугодие истата годинa изнесуваат 1,2%. Зголемувањето на пензијата во номинална вредност изнесува 185 денари на ниво на просечна пензија …

Прочитајте повеќе »