Пари

ЦЕА: Ковид-19 ги намали приходите на општините за 18 отсто

Сопствените приходите на општините во првите три квартали од 2020 година се намалиле за 18 отсто споредено со претходната година во истиот период, и се пониски за 1,5 милијарди денари (24,6 милиони евра), покажува студијата на Центарот за економски анализи (ЦЕА) во која се дава преглед на импликациите врз јавните финансии на …

Прочитајте повеќе »

ЦГК: Општинските советници чинат 3,5 милиони евра годишно

Вкупната годишна сума што им се исплатува на 1.319-те општински советници и претседатели на совети на општините изнесува повеќе од 215 милиони денари или нешто над 3,5 милиони евра, покажува анализата на Центарот за граѓански комуникации (ЦГК). Висината на месечниот надомест зависи од бројот на жители во општината и е определен како …

Прочитајте повеќе »

АЕТМ:Компаниите се повеќе отвораат онлајн продавници или одлучуваат да бидат дел од локална маркетплејс платформа

Пандемијата со корона вирусот влијаеше кон промена на навиките на домашните купувачи, кои согласно одговорите во прашалникот за е-купувачи, спроведен од АЕТМ на 2802 испитаници, 37% одговориле дека значително повеќе започнале да купуваат онлајн од почетокот на пандемијата, а дури 76% од нив одговориле дека ќе продолжат да купуваат онлајн …

Прочитајте повеќе »

Порталб анализа: Економски настани во 2020 – збогум за економски најтешката година!

Рецесија – како последица на економската криза. Вртоглав пад на извозот, увозот, индустриското производство. Буџетските приходи се стопија, расходите се зголемија, се бараат пари дома и во странство за покривање на трошоците што ги предизвика ковид-19. Јавниот долг достигна историски највисока стапка, над 50 отсто од БДП. Во 2020, по …

Прочитајте повеќе »

Големи разлики во приходите на општините по глава на жител

Висината на сопствените приходи на единиците на локална самоуправа по жител во просек на национално ниво изнесуваат 6.441 денари, во 2019 година, покажува новото истражување на Центарот за економски анализи. Обработените податоци покажуваат драстични разлики во приходите на општините по глава на жител. Највисоко на листата општини со просечни сопствени приходи е …

Прочитајте повеќе »

Асоцијација за е-трговија на Македонија и Македонската берза потпишаa меморандум за соработка

Потпишувањето на овој Меморандум произлегува од стратешките определби на двете институции и нивната комуникација во рамките на Проектот на УСАИД за развој на деловниот екосистем. Целта на овој Меморандум е отпочнување на поблиска соработка помеѓу АТЕМ и Берзата во доменот на размена на информации, едукација и создавање партнерство во функција …

Прочитајте повеќе »

Народна банка проектира пад на економијата од 4,9 проценти, наместо предвидениот од 3,5 во април

Народната банка на Северна Македонија за 2020 година проектира пад на економијата од 4,9 проценти, наспроти предвидениот пад од 3,5 проценти во април, покажуваат најновите редовни макроекономски проекции. Народна банка изврши надолна ревизија на проекциите за развој на економијата поради послабите остварувања во првата половина на годината и оценките за …

Прочитајте повеќе »

Претставен новиот дигитален продукт за бесплатна поддршка на мали и средни претпријатија – www.bizz4all.mk

Со цел поддршка на малите и средни претпријатија, директно погодени од Ковид 19 кризата, денеска заменикот на Претседателот на Владата задолжен задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, заедно со министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска, постојаната претставничка на Програмата за развој на …

Прочитајте повеќе »