Пари

Вести од светот на парите и финансиите.

Одобрени уште 3,6 милиони евра кредитни барања од Ковид 3 бескаматната кредитна линија

Нова група од 337 кредитни барања е одобрена од третата бескаматна кредитна линија со грант компонента, која се реализира со финансиска поддршка од Европската Унија, преку активноста „ЕУзаОтпорност“ од ИПА-програмата, информираат од Развојна банка. „Вкупно досега, од кредитната линија за која се предвидени средства до 31 милион евра, се одобрени …

Прочитајте повеќе »

Потрошувачката кошничка во февруари изнесувала 33.702 денари

Минималната потрошувачка кошничка во февруари изнесувала 33.702 денари, покажуваат пресметките на Сојузот на синдикати на Македонија. Најмногу пари или 14.078 денари биле потребни за храна и пијалоци, 10.825 денари за потребите во домот и 2. 478 денари за превоз. За обувки и облека биле потребни минимум 2.131 денар, а за …

Прочитајте повеќе »

Истражување на ЦГК: Пола од вкупниот данок на имот во земјава се прибира во Скопје

За данок на имот од граѓаните и од фирмите, сите општини во државава заедно, годишно во просек наплатуваат по 1,3 милијарди денари, односно 21 милион евра. Просечната годишна наплата на овој данок се движи околу 81 процент. Значително поголем дел од данокот на имот се прибира од граѓаните, 70 отсто, …

Прочитајте повеќе »

Странските директни инвестиции лани достигнаа 239 милиони евра

Народна банка НБРСМ

Во текот на четвртиот квартал од 2020 година, вкупните странски директни инвестиции во земјата бележат нето-приливи од 95,3 милиони евра, како резултат на зголемените инвестиции во меѓукомпанискиот долг и сопственичкиот капитал (за 145,7 и 19,5 милиони евра, соодветно), при намалена реинвестирана добивка за 69,9 милиони евра, покажуваат најновите податоци на Народната банка. …

Прочитајте повеќе »

Бесими: Даночната реформа ќе се заснива на праведност, подобра наплата, транспарентност, дигитализација и „зелено“ оданочување

Поголема праведност во оданочувањето, подобра наплата на приходите, зголемена транспарентност, подобри услуги и воведување еколошко „зелено“ оданочување се петте приоритети во Стратегијата за реформа на даночниот систем 2021-2025 година, која е усвоена од Владата, вели министерот за финансии Фатмир Бесими во интервју за „Капитал“. -Главната цел на даночната политика е …

Прочитајте повеќе »

Бесими: Петиот пакет мерки насочен кон закрепнување на економијата, инвестиции и развој

„Петтиот пакет-мерки има развојна компонента, односно е насочен кон закрепнување на економијата, инвестиции и развој. Тоа е важно да се испрати како порака, тоа сме го дискутирале со коморите, и мислам дека тоа ќе биде една здрава основа не само за да излеземе од кризата туку и за да се …

Прочитајте повеќе »

„Standard & Poor’s“ го потврдија кредитниот рејтинг на земјава ББ- со стабилен изглед

Министерство за финансии

Кредитната агенција „Standard & Poor’s“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава на ББ- со стабилен изглед. Нивните очекувања се дека македонската економија годинава ќе се врати на патеката на економски раст и ќе ги надмине шоковите предизвикани од кризата предизвикана од Ковид-19 пандемијата. Исто така, ги посочуваат владините напори во …

Прочитајте повеќе »

Бесими: 30 до 50% од бескаматната кредитна линија ќе се претвори во грант доколку компаниите го прошират својот бизнис

Министерство за финансии

Важно е компаниите, кои покажале позитивни резултати, да ги инвестираат нивните средства за да ги развијат бизнисите, за што следува дополнителна помош од државата. Со мерката „Кредити со 0 проценти камата за најпогодените сектори“ овие компании ќе имаат можност 30 проценти од кредитната линија да ја трансформираат во грант, доколку …

Прочитајте повеќе »