Пари

Секоја скенирана сметка преку МојДДВ учествува на дневно, месечно и главно извлекување на парични награди МојДДВ#MojaНаграда

Со секоја скенирана сметка преку апликацијата МојДДВ, граѓаните ќе учествуваат во наградната игра МојДДВ#МојаНаграда. Секоја скенирана сметка станува потенцијален добитник на парични награди кои ќе се доделуваат на дневно ниво, додека оние кои ќе бидат недобитни на дневно ниво, ќе учествуваат во месечно извлекување на парични награди. Недобитните скенирани сметки …

Прочитајте повеќе »

Народна банка: Растот на БДП во првата половина од годината изнесува 3,6 проценти

Растот на домашниот бруто-производ БДП во првата половина од годината изнесува 3,6 проценти, објави Народна банка. „Засега, расположливите високофреквентни показатели за периодот јули ‒ август главно упатуваат на натамошен раст на економската активност, при засега поповолни поместувања во индустријата, трговијата и градежништвото, во однос на претходното тримесечје“, велат од Народна …

Прочитајте повеќе »

Почнуваат преговорите со Грција за изградба на интерконективниот гасовод

Преговорите меѓу Македонија и Грција околу изградбата на интерконективниот гасовод се очекува да започнат во најскоро време. Владата на вчерашната седница го усвои предлогот за поведување постапка за водење на преговори за склучување на Договорот меѓу двете земји и го овласти министерот за економија Крешник Бектеши, како шеф на делегацијата …

Прочитајте повеќе »

Граѓаните досега собрале три милиони евра од поврат на ДДВ, исплатата во декември

Управата за јавни приходи (УЈП) соопшти дека вчера завршило првото тримесечје од реализацијата на мерката поврат на 15% од пресметаниот ДДВ, а граѓаните преку апликацијата „Мој ДДВ“ и преку посебните киосци скенирале 22,67 милиони фискални сметки и треба да им се исплатат вкупно три милиони и 28.000 евра. Во периодот …

Прочитајте повеќе »

Народната банка очекува значителен пад на цените на нафтата

Горива

Цената на нафтата за 2019 и 2020 година е ревидирана надолу во споредба со априлските проекции, при што сега се очекува поголем пад на цените од предвидениот во април, прогнозира Народната банка во најновиот извештај за макроекономските показатели. „Надолната ревизија во најголема мера е одраз зголемената неизвесност во трговските односи помеѓу САД …

Прочитајте повеќе »

Владата размислува субвенциите до 3.000 евра за нови автомобили да ги замени со намалување на ДДВ на 5 отсто

Министерството за економија и работната група за субвенциите за автомобили сериозно ја разгледуваат можноста наместо да доделуваат од 2.000 до 3.000 евра за носење на стариот нееколошки автомобил во отпад и набавка на нов автомобил, да го намалат ДДВ-то за увоз на нови или стари автомобили со еуро 5 и …

Прочитајте повеќе »

Растот на БДП изнесува 3,1 отсто во вториот квартал

Домашниот бруто-производ (БДП) во второто тримесечје од 2019 година е зголемен за 3,1 отсто, објави Државниот завод за статистика. Најголем пораст е забележан во секторите трговија на големо и трговија на мало, поправка на моторни возила и мотоцикли, транспорт и складирање, објекти за сместување и сервисни дејности со храна од …

Прочитајте повеќе »

FINANCE THINK: Министерката за финансии да ги сподели со јавноста своите ставови по неколкуте отворени прашања

Поради отсуството на фокус врз економијата во целиот период по формирањето на тековната влада, како и поради подигнатите очекувања за „година на економијата“, пред министерката за финансии се исправени големи и клучни предизвици. Finance Think ја повикува министерката, што е можно поскоро по преземањето на должноста, да ги сподели со …

Прочитајте повеќе »