Чеге Вара

Колумни од Чеге Вара

ОДБЕРЕТЕ ГИ НАЈДОБРИТЕ, НЕ НАЈМАЛКУ ЛОШИТЕ КАНДИДАТИ

ОДБЕРЕТЕ ГИ НАЈДОБРИТЕ, НЕ НАЈМАЛКУ ЛОШИТЕ КАНДИДАТИ

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател Нашиот човек, генерално, секогаш го гледа само она што сака да го види. Можете вие колку сакате да го убедувате дека постои и друг агол на гледање на работите, дека неговиот светоглед не е …

Прочитајте повеќе »

“ГРУЕВИЗАМ“ – НАЧИН НА ЖИВОТ ИЛИ НА СМРТ?

“ГРУЕВИЗАМ“ – НАЧИН НА ЖИВОТ ИЛИ НА СМРТ?

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател “Груевизмот“ е начин на размислување, практикување власт и однесување во опозиција. Деструктивен по секоја основа и во секоја смисла, тој е, всушност, наш македонски, ендемски начин на живот. Или можеби на смрт!? На доаѓање …

Прочитајте повеќе »

ТЕХНИКАТА НА ПОЛЖАВОТ

ТЕХНИКАТА НА ПОЛЖАВОТ

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател „Со ситни души држава не се прави“, рече БЦ во своите најдобри денови. И сосема беше во право. Ама не само држава, туку со ситни души ни партија не се прави. Тие, ситнодушните, и …

Прочитајте повеќе »

НЕ ГЛЕДАЈ ШТО ПРАВАМ, СЛУШАЈ МЕ ШТО ЗБОРУВАМ

НЕ ГЛЕДАЈ ШТО ПРАВАМ, СЛУШАЈ МЕ ШТО ЗБОРУВАМ

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател Како на ниедна друга Влада досега, на оваа најновата, реформската на Заев, не ѝ дадоа честито ни здив да земе. Не што немаше 100 дена за владеење без критикување и критизирање, туку рафалната стрелба …

Прочитајте повеќе »

БРЗАЈ ПОЛЕКА

БРЗАЈ ПОЛЕКА

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател Разочараноста на граѓаните, особено на гласачите на СДСМ и коалицијата од бавното преземање на власта на сите нивоа, станува видлива и со голо око. Очекувањата дека примопредавањето на функциите од старата на новата власт …

Прочитајте повеќе »

ЛОКАЛНИТЕ ИЗБОРИ – “МОМЕНТ НА ВИСТИНАТА“ ЗА ИДНИНАТА НА ДРЖАВАТА

ЛОКАЛНИТЕ ИЗБОРИ – “МОМЕНТ НА ВИСТИНАТА“ ЗА ИДНИНАТА НА ДРЖАВАТА

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател Дури и на најгласните критичари на новата Влада им е јасно оти првите чекори на Заев и владиниот кабинет ги надминаа очекувањата на оптимистите но и на (со право) воздржаната јавност која после искуството …

Прочитајте повеќе »

БИТКАТА Е ДОБИЕНА, ВОЈНАТА УШТЕ НЕ

БИТКАТА Е ДОБИЕНА, ВОЈНАТА УШТЕ НЕ

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател Melius non incipient, quam desinunt – Подобро да не се почнува, отколку да се застане на половина пат Покрај огромните долгови, раскараниот и осиромашен народ како и лесно раскрчмениот углед на државата, демонтажата на …

Прочитајте повеќе »

ГРУЈО ИЛИ ВМРО – ПРАШАЊЕ Е СЕГА?

ГРУЈО ИЛИ ВМРО – ПРАШАЊЕ Е СЕГА?

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател   Промените во Македонија започнаа на 24. декември 2012 година, кога во оној „црн понеделник“ опозициските пратеници и новинарите беа исфрлени од највисокиот законодавен дом. Тој ден стана јасно дека владејачката врхушка нема намера …

Прочитајте повеќе »