Чеге Вара

Колумни од Чеге Вара

ВРАЌАЊЕ ВО ИДНИНАТА

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател   На луѓето не можете да им забраните да веруваат во она во што сакаат да веруваат. Колку нам да ни изгледа чудно, глупаво, бесмислено а за некои прашања дури и настрано, сепак до …

Прочитајте повеќе »

ДРВО ЗА БЕСЕЊЕ

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател   Влезот на разулавената маса во највисокиот законодавен дом беше моментот на вистината за состојбите во нашата држава. Верувам дека после таа тажна априлска вечер, во Македонија не остана нормален човек кому не му …

Прочитајте повеќе »

КАКО СМЕ СИСТЕМАТСКИ УНИШТУВАНИ ОД ИДИОТИ

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател    „Победник е оној кој знае да сонува и од сонот да не се откажува“ Нелсон Мандела Македонија е држава во која медиокритети, платеници и политички јаничари се главната ударна сила на злосторничкото здружување, …

Прочитајте повеќе »

ИМА ЛИ КРАЈ НА УЖАСОТ БЕЗ КРАЈ?

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател Кога на почетокот на новиот милениум тогашниот премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Љубчо Георгиевски на меѓународната заедница ѝ го покажа средниот прст, неговата постапка “запалените“ патриоти ја дочекаа со овации. Демек, им покажа Војводата… …

Прочитајте повеќе »

ЗАЈДИСОНЦЕ НА МАКЕДОНСКАТА ДЕМОКРАТИЈА

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател   Битола требаше да има оперска куќа. Ама нема. Прилеп требаше да има затворен базен. Ама нема. Скопје не требаше да има споменици. Ама има. Грујо требаше да биде во затвор. Ама не е. …

Прочитајте повеќе »

СОБРАНИСКА НАЈАВА НА РАСПАДОТ НА СИСТЕМОТ

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател Секој почеток има и крај. После 11 години изживување со граѓаните и безмилосно крадење на државата, Фамилијата заминува од политичката сцена. Без разлика уште колку итроштини ќе смисли и колку ресурси ќе злоупотреби, крајот …

Прочитајте повеќе »

ПРОКЛЕТИ ДА СЕ ПРЕДАВНИЦИТЕ

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател   „Тие кои ги учат децата треба да се почитувани повеќе од тие кои ги прават; затоа што вторите само им даваат живот, а првите им ја даваат умешноста да живеат добро“ Аристотел Не …

Прочитајте повеќе »

ИМАМЕ ЛИ СИЛА ДА ГО ИСКОРЕНИМЕ ПИРЕЈОТ?

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател   Воопшто не е пријатно чувството кога гледате како сиот нормален свет, сета домашна и меѓународна јавност ги тегне за уши политичките лидери на државата во која живеете и притоа им укажува на елементарното …

Прочитајте повеќе »