Пари

Вести од светот на парите и финансиите.

Продолжува растот на онлајн купување од домашните е-трговци – 83,4% раст во првите 9 месеци 2021

е трговија

Во првите 9 месеци од 2021 се реализирале онлајн трансакции вредни 273,2 милиони евра, односно трендот на раст продолжува со 67,9% споредено со истиот период претходната година Со македонски картички кон македонски е-трговци се реализирале 203,1 милиони евра или раст од 84,4% Кон домашните е-трговци се слеале 215,2 милиони евра …

Прочитајте повеќе »

Битиќи: Продолжуваме со силна поддршка на домашната економија, во 2021 година исплатени се 48,5 милиони евра државна помош на компаниите

Битиќи: Продолжуваме со силна поддршка на домашната економија, во 2021 година исплатени се 48,5 милиони евра државна помош на компаниите

Интегрално обраќање на заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, од прес конференцијата на која вицепремиерот ја презентираше сублимираната финансиска помош од државата преку мерките од Планот за економски раст и други мерки на Владата и други државни органи за …

Прочитајте повеќе »

Ангеловска-Бежоска: Kурсот на денарот е стабилен, ширењето на шпекулации е на штета на граѓаните

Ангеловска-Бежоска: Kурсот на денарот е стабилен, ширењето на шпекулации е на штета на граѓаните

Девизниот курс со години наназад е стабилен и ќе биде стабилен и во иднина. Гаранција за тоа е високото ниво на девизни резерви, но и многу други инструменти со коишто располага централната банка за коишто нема да се двоуми да ги употреби во одбрана на курсот, вели гувернерката на Народната …

Прочитајте повеќе »

Стратегијата за пазарот на капитал – одличен документ кој ќе придонесе за натамошен развој на финансискиот пазар

Стратегијата за пазарот на капитал - одличен документ кој ќе придонесе за натамошен развој на финансискиот пазар

Динaмизирање на пазарот на капитал во РС Македонија до ниво на просекот на ЕУ преку подигнување на нивото на пазарна капитализација, ликвидноста на пазарите на капитал, структурата на изворите на финансирање на проектите кај компаниите, структурата на инвестициските портфолија на индивидуалните инвеститори, како и финансиска едукација е цел поставена со …

Прочитајте повеќе »

„Аналитика“: Иницијативата „Отворен Балкан“ нуди можност за раст на компаниите што извезуваат

„Аналитика“: Иницијативата „Отворен Балкан“ нуди можност за раст на компаниите што извезуваат

Иницијатива „Отворен Балкан“ е од големо значење за извозно ориентираните компании од земјава и тие имаат големи очекувања од иницијативата, покажа истражувањето направено со 50 македонски компании. Истражувањето го направи Тинк тенк организацијата „Аналитика“. Како што велат од таму, многу голем процент од компаниите сметаат дека иницијатива „Отворен Балкан“ е …

Прочитајте повеќе »

МФ: Се обезбедуваат средства за Гарантен фонд и Фонд за развој, предвидени со Планот за забрзан раст коишто ќе ја зајакнат конкурентноста на фирмите и ќе го поддржат извозот

Министерство за финансии

Се обезбедуваат средства за Гарантен фонд и Фонд за развој во рамки на Развојна банка коишто имаат за цел да ја зголемат конкурентноста на фирмите и да го поттикнат извозот, технолошкиот развој и нови производи кои ќе дадат на додадена вредност во извозот. Оваа недела на Влада беа усвоени Одлуки …

Прочитајте повеќе »

Бензините и екстралесното масло поскапуваат за 2 денари, дизелот за 1,5 денари

бензинска станица бензини горива

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕВУ) на Република Северна Македонија денеска донесе одлука за поскапување на горивата и екстралесното масло за домаќинства. Од полноќ, бензините и екстралесното масло поскапуваат за 2 денари, а дизелот за 1,5 денари. Со тоа, бензинот ЕУРОСУПЕР БС – 95 од почетокот на утрешниот …

Прочитајте повеќе »

Finance Think: Како резултат на консолидацијата на економските текови, во третиот квартал од 2021 БДП се зголеми за 3% на годишна основа

Finance Think: Како резултат на консолидацијата на економските текови, во третиот квартал од 2021 БДП се зголеми за 3% на годишна основа

Finance Think го објави Макроекономскиот монитор К3 2021. Во третиот квартал од 2021, БДП се зголеми за 3% на годишна основа, како резултат на консолидацијата на економските текови и напредувањето на имунизацијата. Сепак, овој раст е остварен на се’уште ниска споредбена основа од третиот квартал од 2020, во кој економијата се намали за …

Прочитајте повеќе »