Пари

УЈП почна со исплата на МојДДВ од скенирани фискални во третото тримесечје од 2020

На граѓаните им се исплатуваат парите од поврат на данокот на додадена вредност од фискалните сметки. Управата за јавни приходи (УЈП) извести дека е започнат процесот на исплата на паричните средства од МојДДВ за последното тримесечје од 2020 година, според Законот за враќање на дел од ДДВ кај физичките лица. …

Прочитајте повеќе »

МФ: На фирмите вратени 397,4 милиони евра од ДДВ во 2020 година

Минатата година во стопанството се слеале 397,4 милиони евра врз основа на враќање на данок на додадена вредност (ДДВ) кон фирмите. „И покрај тоа што 2020 беше кризна година, минатата година има најголем поврат на ДДВ како процент од бруто наплатениот данок во споредба со изминатите години, додека исплатата се …

Прочитајте повеќе »

Аплицирање за субвенции преку „Купи куќа, купи стан“ до крајот на 2021 година

Граѓаните годинава ќе можат да аплицираат за субвенција за станбен кредит од државата, преку проектот „Купи куќа, купи стан“ на Министерството за финансии. Објавен е јавен повик согласно кој граѓаните ќе можат да поднесат барање заклучно 31 декември 2021 година за државна субвенција на учеството или месечната рата за купување …

Прочитајте повеќе »

Развојната банка одобри уште 8,8 милиони евра од ковид 3 бескаматната кредитна линија

Развојната банка на Северна Македонија, РБСМ, информира дека уште 8,8 милиони евра од кредитните барања од ковид 3 бескаматната кредитна линија се одобрени како дел од втората група. Оттаму велат дека вкупно досега e дадено зелено светло за 1.276 поднесени кредитни барања, во износ од 14,7 милиони евра за компании …

Прочитајте повеќе »

МТСП: Пензионерите со јануарската пензија добиваат зголемени пензии за 1.2%, по основ на усогласување со пораст на трошоците за живот

Пензионерите со јануарската пензија ќе добиваат поголема пензија по основ на усогласување на пензијата со порастот на трошоците за живот кои во второто полугодие од 2020 година во однос на првото полугодие истата годинa изнесуваат 1,2%. Зголемувањето на пензијата во номинална вредност изнесува 185 денари на ниво на просечна пензија …

Прочитајте повеќе »

ЦЕА: Ковид-19 ги намали приходите на општините за 18 отсто

Сопствените приходите на општините во првите три квартали од 2020 година се намалиле за 18 отсто споредено со претходната година во истиот период, и се пониски за 1,5 милијарди денари (24,6 милиони евра), покажува студијата на Центарот за економски анализи (ЦЕА) во која се дава преглед на импликациите врз јавните финансии на …

Прочитајте повеќе »

ЦГК: Општинските советници чинат 3,5 милиони евра годишно

Вкупната годишна сума што им се исплатува на 1.319-те општински советници и претседатели на совети на општините изнесува повеќе од 215 милиони денари или нешто над 3,5 милиони евра, покажува анализата на Центарот за граѓански комуникации (ЦГК). Висината на месечниот надомест зависи од бројот на жители во општината и е определен како …

Прочитајте повеќе »

АЕТМ:Компаниите се повеќе отвораат онлајн продавници или одлучуваат да бидат дел од локална маркетплејс платформа

Пандемијата со корона вирусот влијаеше кон промена на навиките на домашните купувачи, кои согласно одговорите во прашалникот за е-купувачи, спроведен од АЕТМ на 2802 испитаници, 37% одговориле дека значително повеќе започнале да купуваат онлајн од почетокот на пандемијата, а дури 76% од нив одговориле дека ќе продолжат да купуваат онлајн …

Прочитајте повеќе »