Пари

Вести од светот на парите и финансиите.

Нема да пораснат платите на функционерите, пратениците на СДСМ ќе поднесат законски измени за намалување на коефициентите

Нема да пораснат платите на функционерите, пратениците на СДСМ ќе поднесат законски измени за намалување на коефициентите

Изјава на претседателот на СДСМ, Димитар Ковачевски: „Најдовме уставно издржано решение со кое нема да пораснат и платите на функционерите со новото ниво на просечната плата. Пратеничката група на СДСМ ќе поднесе измена на сите закони со кои се регулираат платите на сите функционери. Со ова решение постоечките коефициенти ќе …

Прочитајте повеќе »

MOН досега исплатило 48.000 ученици, парите за јануари – идната недела

банкноти пари плата пензии

Се соочуваме со предизвик што често се доставуваат неточни податоци, односно трансакциски сметки на родители кои се погрешни или затворени и тоа ја закочува исплатата, велат од МОН Во тек е исплатата на пари за ученици за месец декември 2023, како и за јануари 2024 година, а досега се исплатени …

Прочитајте повеќе »

АНАЛИЗА Внатрешниот долг на сите институции, општини, ЈП-а, здравство, образование, изнесува 408,1 милиони евра

АНАЛИЗА Внатрешниот долг на сите институции, општини, ЈП-а, здравство, образование, изнесува 408,1 милиони евра

Во десетте најзадолжени се и две јавни претпријатија – ЈП Водовод и канализација – Скопје и ЈП Водовод Куманово, како и две општини: Тетово и Гостивар Вкупниот долг на сите државни институции, јавното здравство, образованието, судството, социјалата, агенции, општини, јавни претпријатија, на крајот на 2023 година изнесувал 408,1 милиони евра. …

Прочитајте повеќе »

Во тек е исплатата на правата од социјална и детска заштита

Во тек е исплатата на правата од социјална и детска заштита

Корисниците на парични права коишто поседуваат дебитна картичка ќе можат да подигнат готовина на банкоматите на банките, да ги користат средствата за безготовински плаќања во продажната мрежа или преку електронско и мобилно банкарство Од денеска започнува исплатата на правата од социјална, детска и цивилна заштита за месец јануари 2024 година, …

Прочитајте повеќе »

Стипендиите од денес легнуваат на сметка, студентите ќе протестираат пред МОН

УКИМ

Доцнењето на стипендиите со недели предизвикуваше револт меѓу студентите и се главниот повод за денешниот протест што ќе се одржи пред зградата на МОН Од утрово студентите-постојни корисници на студентска стипендија, кои го продолжиле ова право, на своите трансакциски сметки ги добиваат првите исплати за оваа учебна година. Според информациите …

Прочитајте повеќе »

Производите на Витаминка пред светската јавност на саемот ISM во Келн

Витаминка пред светската јавност на саемот ISM во Келн

Производите на Витаминка се преставени пред светската и стручна јавност на саемот ISM во Келн, Германија. Компанијата традиционално зема активно учество на овој престижен саем веќе дванаесет години по ред и се претставува со целиот свој асортиман, што предизвикува особен интерес од страна на посетителите Саемот претставува одлична можност за …

Прочитајте повеќе »

Утврдени критериумите за остварување на правото на додаток до 30% на основната плата заради специфичност на работите

Утврдени критериумите за остварување на правото на додаток до 30% на основната плата заради специфичност на работите

На предлог на Министерството за финансии, Владата донесе Уредба за утврдување на поблиските критериуми и начинот на утврдување на висината за остварување на правото на додаток на плата на вработените во буџетските корисници на централната власт, единките корисници и фондовите. Со оваа Уредба се утврдуваат поблиските критериуми за остварување на …

Прочитајте повеќе »

Општина Прилеп го објави јавниот повик за финансирање спортски клубови и здруженија на граѓани

Општина Прилеп го објави јавниот повик за финансирање спортски клубови и здруженија на граѓани

Врз основа на член 4 од Правилникот за утврдување на критериумите, начинот и постапката за распределба на финасиски средства од буџетот на Општина Прилеп за спортски клубови, професионални спортски клубови и здруженија и фондации, Општина Прилеп го објави јавниот повик за прибирање на барања за распределба на финансиски средства за …

Прочитајте повеќе »