Вознесение Христово

Денес се празнува Вознесение Христово или Спасовден

Вознесението Христово е опишано во Новиот завет на Библијата кога Исус Христос, по Неговото воскресение, се вознесол на небото. Според христијанското верување, Вознесението се случило 40 дена по воскресението на Исус, што би било околу 30 или 33 година од нашата ера.

Библиските записи за Вознесението се наоѓаат во книгите на Лука и Делата на апостолите. Во Лука 24:50-51 пишува: „И ги изведе до Витанија; ги подигна Своите раце и ги благослови. И додека ги благословуваше, се оддели од нив и се вознесе на небо.”

Во Дела 1:9-11 е опишан подетално: „И кога го рече тоа, се вознесе пред нивните очи, и еден облак Го зеде од пред нивните погледи. И кога гледаа кон небото, додека Тој се вознесуваше, ете двајца мажи во бела облека застанаа покрај нив и им рекоа: „Мажи, Галилејци, зошто стоите и гледате во небото? Овој Исус, Кој од вас се вознесе во небото, ќе дојде така, како што Го видовте да оди во небо.”.

Вознесението е значајно во христијанската теологија бидејќи го означува завршувањето на Исусовата земна служба и Неговото враќање кај Отецот на небесата. Тоа се гледа и како знак на Исусовото воздигнување и исполнување на Неговата мисија. По Вознесението, на Исусовите ученици им било наложено да чекаат во Ерусалим за доаѓањето на Светиот Дух, што се случило на денот на Педесетница, како што е запишано во Дела 2, поглавје.

Прочитајте повеќе

Промоција на винил компилација „Поп култура“, во чест на Мирко Попов

Промоција на винил компилација „Поп култура“, во чест на Мирко Попов

Компилациската плоча содржи песни од млади современи македонски поп артисти и беше еден од последните …