Фон дер Лајен на границата на Финска со Русија, се врши проценка на безбедносната состојба

Фон дер Лајен на границата на Финска со Русија, се врши проценка на безбедносната состојба

Претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен, денеска, на 19 април, рече дека одлуката на Финска да ги затвори своите гранични премини со Русија поради зголемувањето на мигрантите е безбедносно прашање што Европската Унија треба да го разгледа.

„Сите знаеме како рускиот претседател Владимир Путин и неговите партнери ги користат мигрантите како инструмент за да ја тестираат нашата одбрана и да се обидат да не дестабилизираат“, рече Фон дер Лајен во Финска, за време на обиколката на делот од границата лоциран на Арктикот.

„Сега Путин се фокусира на Финска, што секако е одговор на нејзината силна поддршка кон Украина и пристапувањето во НАТО“, додаде таа.

На 4 април Финска одлучи да го продолжи затворањето на своите гранични премини со Русија „до понатамошно известување“, поради високиот ризик од организирана миграција од страна на Москва.

Владата на Финска затвори осум од деветте контролни пунктови со Русија.

Единствениот што останува отворен е оној за железнички сообраќај, а низ него минуваат претежно товарни возови. Финска дели 1.340 километри копнена граница со Русија.

„Ова не е само прашање на безбедноста на Финска, туку и прашање на безбедноста на Европската Унија. Ние сме заедно во ова“, рече фон дер Лајен по посетата на границата во Лапеенранта со финскиот премиер Петри Орпо.

Во соопштението објавено по посетата, Орпо рече дека „пролетните временски услови го зголемуваат ризикот Русија да им помогне на луѓето илегално да се обидат да стигнат до Финска преку копнената граница надвор од контролните пунктови“.

Најголем дел од мигрантите доаѓаат од Блискиот Исток и Африка.

Повеќето од нив побарале азил во Финска, членка на алијансата на ЕУ и НАТО со население од 5,6 милиони луѓе.

Финска се приклучи на НАТО алијансата во април 2023 година, ставајќи крај на децениската неутралност по поразот на земјата од Советскиот Сојуз во Втората светска војна.

Извор: РСЕ

Прочитајте повеќе

Иранскиот претседател и министерот за надворешни работи загинаа во хеликоптерска несреќа

Иранскиот претседател и министерот за надворешни работи загинаа во хеликоптерска несреќа

Иранскиот претседател Ебрахим Раиси и неговите придружници, вклучително и министерот за надворешни работи Хосеин Амир …