латино танци

Македонија ќе биде домаќин на Светското првенство во латино танци

Кога помислуваме на латино танци, првото нешто што ни паѓа на ум се сензуалното танцување, приказната и страста што се испраќаат со секој направен чекор, но и различната култура што сѐ повеќе не обединува со љубопитноста и желбата за изучување на овие танци. Без разлика дали станува збор за Танго, Самба, Бачата, Салса, Чачача, или пак, Меренге, латино танците познати по својот енергичен ритам имаат долга и богата историја.

Бројни истражувања говорат дека латиноамериканските танци позитивно делуваат врз физичкото и ментално здравје. Ја подобрува самодовербата, концентрацијата и работата на срцето. Со латино танци се зајакнува организмот, се подигнува расположението и гради инклузивност промовирајќи здрав начин на живот, особено потребен кај младата популација за правилен раст и развој.

Доколку сакате да погледнете во живо, но и да уживате во глетката на некои од овие танци, во периодот од 6-ти до 11-ти ноември, во хотел „Александар Палас“ во Скопје, Македонија ќе биде домаќин на Светското првенство во латино танци. Предвидено е учество на над 2000 учесници од 20 различни земји во светот, а танцовите студија од земјава „Eat the Beat“ и „Break a leg“ како организатори ветуваат едно незаборавно латиноамериканско искуство. Да, за аргентинско танго можеби се потребни двајца, но за посета на Светското првенство е потребна само желба!

Прочитајте повеќе

УКИМ

Зимска школа на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура

На Зимската школа ќе учествуваат 81 семинарист Кина, САД, Австралија, Германија, Франција, Турција, Полска, Словенија, …