Откако на неодамнешните локални избори и на изборите за Европскиот парламент неговата партија Сириза доживеа пораз, грчкиот премиер Алексис Ципрас потврди дека предвремените парламентарни избори ќе бидат одржани на 7 јули. Во интервју за ЕРТ, Ципрас изјави дека во понеделник, од грчкиот претседател Прокопис Павлопулос ќе побара распишување на избори. Ципрас на власт дојде дојде во 2015 година.