Обвинителството во случајот „Талир 2“ предложи седиштето на ВМРО-ДПМНЕ да биде одземено

Обвинителството во случајот „Талир 2“ предложи седиштето на ВМРО-ДПМНЕ да биде одземено

Oбвинителот Љубомир Лапе во завршните зборови за случајот „Талир 2“ побара обвинетите поранешниот премиер Никола Груевски и поранешниот генерален секретар на владата Кирил Божиновски да бидат прогласени за виновни и седиштето на политичката ВМРО-ДПМНЕ да биде одземено.

„Обвинетите пристапиле кон преземање низа дејствија сето во насока да политичката партија противправно се стекне со имот- ново партиско седиште и со противправна имотна корист- финансиски средства, а спротивно на законските ограничувања“, изјави Лапе.

Лапе истакна дека обвинетите Груевски и Божиновски политичката партија ВМРО-ДПМНЕ ја третирале како било кој трговски субјект. Според исказите од сведоците и изведените докази, како што посочи обвинителот Лапе, Груевски и Божиновски, биле тие кои ја дефинирале содржината на јавниот оглас, а не партиските органи. Со објавата на јавниот оглас, според него, е оставен простор за незаконско финансирање на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ и стекнување на сопственост на имот, кој согласно закон политичката партија не ни можела да го стекне.

Од исказите на проектантите, обвинителот Лапе, рече дека првично проектирале објект на четири ката, а потоа следела промена и во висината и во ширината, како и во намената.

Груевски и Божиновски се товарат за злоупотреба на службената положба, бидејќи овозможиле правното лице ДГ Бетон АД Скопје да го изгради седиштето на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ, иако правното лице во времето на обезбедувањето на услугата имало склучено договори за јавни набавки со државни органи и јавни установи или претпријатија спротивно на Законот за политички партии, Законот за финансирање на политички партии и Законот за облигациони односи. Обвинетите спротивно на законските прописи прибавиле значителна имотна корист за политичката партија ВМРО-ДПМНЕ во износ од 507.164.424 денари, односно 8.246.576 евра.

Извор: Радио Слободна Европа

Прочитајте повеќе

Богородица пожар

Затворен граничниот премин Богородица поради пожар, се преземаат мерки за гасење на пожарот

Се преземаат интензивни мерки за гасење на пожарот. Апел до сите граѓани да не се …