Општина Аеродром: Младите иноватори од ООУ „Лазо Ангеловски“ создадоа рециклирачки систем

Општина Аеродром: Младите иноватори од ООУ „Лазо Ангеловски“ создадоа рециклирачки систем

Учениците од ООУ „Лазо Ангеловски“ создадоа аквапоничен рециклирачки систем, финансиран од Фондот за иновации и технолошки развој преку програмата „Предизвик за млади истражувачи“.

Учениците и нивните наставници ги презентираа сите составни делови на системот што се наоѓа во училиштето, како и нивната функција и намена.

Имено, со овој систем се заштитува животната средина, се штеди водата и се произведува здрава органска храна.

Директорот на училиштето, Перо Арсеновски, посочи дека овој иновативен систем поттикнал заинтересираност кај претприемачите партнери на училиштето и ќе биде презентиран пред претставниците на малите и средните претпријатија. Училиштето, исто така, има во план да ја патентира оваа иновација.

Прочитајте повеќе

Цела армија административци ќе се селат од едно во друго министерство во следните пет месеци

Цела армија административци ќе се селат од едно во друго министерство во следните пет месеци

Со четирите нови министерства и реорганизацијата на останатите, допрва треба да се дели просторот, опремата, …