Османи на брифинг со новинарите за надворешно-политичките достигнувања и предизвици во 2021 година

Министерот за надворешни работи Бујар Османи, денес одржа годишен брифинг за претставниците на медиумите, кои ја следат надворешната политика, посветен на најзначајните надворешно – политичките активности на министерството за 2021 година.

Во рамките на брифингот беа истакнати постигнувањата и предизвиците во однос на добрососедските односи, европското досие на земјава, унапредувањето на билатералните односи, поставувањето на државата на мултилатерален план, како и многубројните проекти што се однесуваат на економската дипломатија и дијаспората.

Во областа на мултилатерализмот, министерот ја подвлече важноста од нашето претседавање со ОБСЕ во 2023 година, како и поднесените кандидатури за трите главни тела на ООН – Економскиот и социјален комитет (ЕКОСОК), Советот за човекови права и Советот за безбедност.

Министерот Османи ги издвои односите со САД како особено значајни не само за стабилноста на земјава, туку и на регионот како целина. Ги нагласи бројните контакти со високи американски претставници на кои беа истакнати одличните билатерални односи и заедничките заложби за зајакнување на стратешкото партнерство преку гарантирање на слободата, безбедноста и демократскиот просперитет.

“Изминатава година ги посетив скоро сите земји од континентот Европа, а доста од нив имаа и возвратни посети на нашата држава на ниво на министри за надворешни работи. Од аспект на односите со Германија, тие остануваат наш значаен партнер во политичка и економска смисла. Имав исклучителни успешни официјални посети на Берлин на кои беше демонстрирана силната поддршка за нашите ЕУ интегративни процеси. Со Франција го потпишавме Договорот за формирање на Француската агенција за развој АФД во нашата држава, додека со Обединетото кралство го одржавме и првиот инаугуративен состанок на Советот за партнерство, трговија и соработка, што беше прв во Европа после Брегзит.” – истакна Министерот Османи во делот на билатералната соработка со европските земји.

Во однос на европската перспектива, министерот нагласи дека нашата држава има кристално чисто досие што во неколку наврати е потврдено не само од институциите на ЕУ, туку и од останатите 26 земји членки, при што за следниот исчекор преостанува тргањето на ветото од Република Бугарија. Кога станува збор за односите со Бугарија, Османи посочи дека изминатава година постоеше динамичен и интензивен дијалог насочен кон надминување на разликите што ги имаме, сѐ со цел продолжување на нашиот евроинтегративен процес.

Министерот Османи се осврна и на постигнувањето на полето на економската дипломатија, нагласувајќи го упатувањето на економски советници во нашите амбасади во Абу Даби, Анкара, Варшава и Минхен, како и во Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации или ФАО, во Рим, што има за цел унапредување на економската соработка и привлекување странски инвестиции. Во насока на зајакнување на видливоста на земјава во светски рамки, го истакна учеството на Северна Македонија на ЕКСПО- ДУБАИ 2020, што претставува одлична можност за промоција на нашите бизнис можности, туристичкиот потенцијал, етничката и културната разновидност.

Како особено значајни ги истакна проектите кои се однесуваат на подобрувањето на услугите на дијаспората, нагласувајќи го поставувањето на девет базни и пет мобилни станици во нашите амбасади, со што значително се скрати постапката за издавање патни исправи, а воедно, го нагласи постигнатиот успех за признавање на нашите возачки дозволи во 19 држави. Нашата посветеност на дијаспората се демонстрира и со упатувањето на првите дипломати за дијаспора, кои со својот ангажман треба да овозможат подобар увид во нивните потреби и зајакнување на соработката со матичната земја. Воспоставено е и признание за истакнатите припадници на дијаспората наречен МКарта, кои со своето делување придонеле за вистинска промоција на земјава во странство.

Што се однесува на редовните активности на Министерството, министерот Османи се осврна и на зајакнување на нашите дипломатска покриеност, нагласувајќи дека од преземањето на функцијата упатени се амбасадори во седумнаесет земји во светот, како и дека се работи на пополнување и на останатите испразнети амбасадорски позиции. Дополнително, нагласи дека за 2022 година предвиден е најголемиот буџет на Министерството за надворешни работи во историјата во висина од една милијарда и шестотини и педесет милиони денари, или околу 27 милиони евра, со кои е предвидена реализација на бројни капитални инвестиции во нашите амбасади во светот.

Прочитајте повеќе

Партиите договорија датум за избори: на 24 април прв круг претседателски, на 8 мај парламентарни и втор круг претседателски избори

Претседателот на Владата, Димитар Ковачевски, даде изјава по лидерската средба што се одржа на негова …