Почина актерскиот доајен Димче Мешковски

Почина актерскиот доајен Димче Мешковски

Драмскиот театар соопшти дека на 78-годишна возраст денеска починал актерот Димче Мешковски. Комеморацијата по повод неговата смрт ќе се одржи на 28 март, со почеток од 12 часот, во Драмскиот театар.

Познатиот македонски актер е роден на 31 октомври 1945 година. Целата професионална кариера ја помина во Драмскиот театар – Скопје, а ќе остане препознатлив по улогите во театарските претстави „Диво месо“, „Солунски патрдии“ и „Хамлет од Долно Гаштани“.

Македонската публика го препознава по радио-драмите и учеството во хумористичните серии „Хихирику“ на Радио Скопје. Димче Мешковски е препознатлив и по култните улоги во македонските филмови, меѓу кои „Викенд на мртовци“, „Републиката во пламен“, „Македонски дел од пеколот“, „Среќна нова 49“ и други филмови.

За голем дел од јавноста, особено помладата публика, ќе остане запаменет по позајмувањето на гласот и натсинхронизацијата на цртани филмови на Македонската телевизија, а како култна ќе остане натсинхронизацијата на Гаргамел во цртаниот филм „Штрумфови“.

Димче Мешковски во својата професионална актерска кариера има добиено повеќе награди, вклучувајќи ја и наградата „13.Ноември“ и „Ристо Шишков“, како и наградата „Војдан Чернодрински“ за животно дело.

Прочитајте повеќе

Фридом Хаус: Назадување во владеењето на правото и борбата против корупцијата во Северна Македонија

Фридом Хаус: Назадување во владеењето на правото и борбата против корупцијата во Северна Македонија

Северна Македонија покажува назадување во владеењето на правото и борбата против корупцијата. Овие се клучните …