Почнува зимското сметање на времето – ноќеска во 3 часот стрелките на часовникот вратете ги еден час назад

часовникот во сабота кон недела ќе се вратат еден час наназад. Зимското сметање почнува во 03.00 часот по полноќ, кога наместо три часот ќе биде два часот по полноќ.

Зимското сметање на времето трае до последниот викенд во март 2020 година.

Од 2021 година треба да стапи во сила предлогот за укинување на задолжителното поместување на часовникот за еден час во земјите од Европската унија. Предлогот беше усвоен од Европскиот парламент, но секоја членка на Унијата ќе има можност да избере дали ќе остане на летно или на зимско сметање на времето.

Прочитајте повеќе

Царина Богоев

Богоев: Побрз транспорт и заштеда на време и средства преку стекнување статус на Овластен економски оператор

Заштеда на време и трошоци, помалку физички контроли, предност во царинење и избор на место …