Прогласени добитниците на наградите „3-ти Ноември“, за дуетот Селимова-Желчески награда за животно дело

Прогласени добитниците на наградите „3-ти Ноември“, за дуетот Селимова-Желчески награда за животно дело

Наградата за животно дело Златна плакета, која се доделува по повод 3-ти Ноември, Денот на ослободувањето на Прилеп, годинава оди во рацете на дуетот Кевсер Селимова-Ѓорѓи Желчески. Наградата им се доделува за достигнувања во промоција на македонската музика во светот.

Тоа е одлуката на Комисијата за одбележување празници и манифестации и доделување награди и признанија, која покрај наградата за животно дело, додели и 5 плакети и 8 дипломи.

На денешната прес конференција, претседателот на Комисијата, Тони Камчески ги соопшти имињата на добитниците на плакети и дипломи „3-ти Ноември“. Со Третоноемвриски плакети се наградени:

 • Прилепскиот „Ротари клуб“, за придонес во заедницата со изразено хуманитарна активност;
 • Здружението „Ромска солза“, за посебен придонес кон општествениот интегритет на ромската заедница и другите маргинализирани групи;
 • „Центар за современа ликовна уметност“, за шестдецениското уметничко творештво и промоција на Прилеп низ делата на уметниците во земјата и странство;
 • Џудо клубот „Сеишин“, за достигнувања во областа на спортот и 15 годишнината од неговото постоење;
 • ПСЗ „Козјак“, кој 80 години придонесува во развојот на планинарството и планинарските спортови

Добитници на Третоноемвриски дипломи се:

 • Рубин Белчески, за неговиот општествен ангажман во областа на историјата;
 • Владо Ѓорѓиески, за посебни достигнувања во медицината;
 • Димитрија Чучуроски, за посебен ангажман во занаетчиството и за одржувањето на Саат кулата;
 • Сузана Николоска, за достигнувања во областа на образованието и добиената награда за наставник на годината;
 • Драгомир Михајлоски-Пижа, за неговото творештво во областа на ликовната уметност;
 • Теодора Ристеска, за постигнувања во џудо спортот и освоените 15 медали во текот на последната година;
 • Снежана Паноска, за достигнувања во областа на литературата и пишаниот збор и објавените 3 збирки со поезија;
 • Валентина Пурдеска, за постигнатите резултати во карате спортот во последната година и во спремањето на кадри повеќе години наназад.

Како што потенцираше претседателот на Комисијата за одбележување празници и манифестации и доделување награди и признанија, на објавениот конкурс за доделување на наградите „3-ти Ноември“, пристигнале 35 апликации, а сите награди биле доделени едногласно.

На годинешните лауреати, наградите ќе им бидат доделени на свечената седница на Советот на Општина Прилеп, која ќе се одржи во сабота, 3-ти ноември, во големата сала на ЦК „Марко Цепенков“.

Прочитајте повеќе

пожари стрништа ниви

За три години нема ниту една пресуда за предизвикување шумски пожар

Од обвинителството за Мета.мк брифираат дека во државата нема регистар на шуми и обвинителството тешко може …